Dincolo de hărți - Călătorim și povestim aventuri de tot felul

Căderea frunzelor - O escapadă relaxantă de toamnă

Imagine
 Play la idei Vine o vreme când a lăsa pe mai târziu, pe „data viitoare” devine un risc pe care cu greu ni-l mai asumăm. Uneori n-o mai facem, că prea am amânat o viaţă timp de o viaţă, așa că m-am abonat la Lunca Timișului în această toamnă 🙂, și am făcut plimbări frumoase cu bicicleta cercetând anumite cotloane, locuri care pot spune că, s-au strecurat în sufletul meu și se cuibăresc acolo pentru mult timp. În timp ce mie îmi place să merg pe trasee, alții poate preferă șoseaua. O bicicletă de munte poate să te ducă unde una cursieră nu ajunge – în pădure. Am pedalat printre pomii plini de culoare și am trecut prin mai multe sate, precum și alte locuri mai vechi sau mai noi, neștiind când ajung acasă. Încerc să trag de mine zi de zi pentru a merge mai departe, altă alternativă neavând. După cum am mai menționat, fac ieșiri pentru că „îmi place să merg cu bicicleta, și revin constant pentru a trăi iar si iar același vis de care nu mă satur, pentru că îmi amintește de copilărie, pentr

Ce faci si ce nu faci cand te intalnesti cu ursul



Ursul este un animal inteligent. Uneori mai inteligent decât omul, iar asta îl face ca de cele mai multe ori să ocolească cu înțelepciune omul, dacă îi simte prezența. Urșii gunoieri pot să fie un pericol, dar discuuția este complexă pentru că situația acestor urși este consecinta lipsesi de inteligență a omului. În zonele aglomerate de corturi, gratare, trasee populare ursul poate fi o prezență frecventă dar riscurile ca el să atace sunt mici pentru că este obișnuit cu omul și aglomerația îl face defensiv. În aceste locuri ursul vine să cerșească, iar omul – nu foarte inteligent – să guste un spectacol de circ gratuit.

Ce faci însă daca te întâlnești cu ursul în zone mai puțin umblate, unde ești parte dintr-un grup mic (nu uita că pe munte nu s emerge de unul singur, că grupul care face un traseu într-o zonă izolată trebuie să fie de 5-7 oameni și că regulile muntelui trebuie respectate cu sfințenie) sau dintr-un motiv oarecare rămâi singur? Prima regulă este să nu-ți pierzi capul și să nu intri în panică. Calmul, concentrarea și convingerea fermă că poți afce față situației sunt primele arme și cele mai eficiente.

Muntele este casă ursului, omul este cel care calcă teritoriul ursului, niciodată învers. În aceste condiții, ursul se dovedește, din nou mai inteligent decât omul. Un comportament cu puțin zgomot preventiv făcul de oameni este suficient că el să se depărteze înaintea contactului vizual.

Atenție! După contactul vizual între om și urs, zgomotul nu mai este o armă ci o povocare adresată de om ursului. Cea mai bună variantă în caz de întâlnire pe poteca este retragerea în liniște, fără mișcări bruște, în direcție opusă deplasării ursului. De cele mai multe ori totul se termină aici. După ce ursul nu se mai vede, drumul continuă în grup compact, cu zgomot moderat, fără pauză și cu maximă atenție.




Nu se pleacă niciodată la drum prin munți fără a cere amanunte de la persoanele avizate despre numărul urșilor și șansele unei întâlniri cu acesta. Este bine de știut că ursul este atras în locurile unde există stane ce stau  pe munte de primăvară și toamnă. Acestea sunt zone cu risc, mai ales dacă sunt locuri împădurite. Soluția este grupul compact, zgomotul preventiv și folosirea de petarde sau fumigene roșii în caz de contact vizual sau semne de agresivitate ale ursului.

Nu trebuie nicodată să provoci ursul. Un comportament calm, așezarea pe vine, evitarea contactului vizual cu el poate fi suficientă pentru ca animalul să înțeleagă că nu ești un pericol și să te lase în pace. Nu trebuie să-l încolțești. Nu trebuie să fugi! Ursul oricum aleargă mai repede că ține, fie că aleargă la deal sau la vale (mitul cu alergatul la vale nu-i bun!). Nu trebuie să te cațeri într-un copac, pentru că ursul este un cățărător bun, iar în copac, dacă vien după tine nu mai ai nici o șansă, plus că dacă urcîă după tine e foarte furios.

Îndepărtează-te de el cu fața spre el, niciodată cu spatele. Dacă este un grup, toți vor face aceleași mișcări, pentru a păra un singur corp. Mișcarile haotice și țipetele îl pot face să atace.

Înainte să atace, ursul are un coportament tipic. Se mișcă dintr-o parte în alta, de pe o labă pe altă, rapid, se ridică în două picioare, țipă agresiv. Aceste semne preced cu 3-4 minute, atacul. Nu va ataca înainte de a face aceste scheme, timp în care îți poți pregăti petarde, torțe, fluiere cu sunet foarte intes, sprayuri cu piper sau alte arme pe care montaniarzii adevărati le au cu ei, ca măsură preventivă la întâlnirea cu ursul.

E bine să știi!

– În România sunt circa 6400 de exemplare de urși Carpatini. În 1989 erau circa 9000.
– În România, se găsește subspecia Ursus arctos arctos. Până în prima jumătate a sec. XIX se găsea în întreaga țară, din Delta Dunării până în Carpați.
– Ursul Carpatin este o subspecie de o culoare predominant închisă (mai rar colorată deschis), de dimensiuni moderate cu gheare negre
– Rareori vei întâlni urs în afara pădurilor.
– Ursul este un animal puternic, poate parcurge chiar și 150 de kilometri într-o singură zi și se bazează pe auz și miros. Vede destul de slab.

Sursa foto: pixabay.com


Comentarii

< ÎNAPOI LA PRIMA PAGINĂ

< DESPRE MINE

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


AM FOST ȘI AICI

Cheile Garlistei - Mutii Aninei

Poiana Marului - O noapte la cort