Dincolo de hărți - Călătorim și povestim aventuri de tot felul

Căderea frunzelor - O escapadă relaxantă de toamnă

Imagine
 Play la idei Vine o vreme când a lăsa pe mai târziu, pe „data viitoare” devine un risc pe care cu greu ni-l mai asumăm. Uneori n-o mai facem, că prea am amânat o viaţă timp de o viaţă, așa că m-am abonat la Lunca Timișului în această toamnă 🙂, și am făcut plimbări frumoase cu bicicleta cercetând anumite cotloane, locuri care pot spune că, s-au strecurat în sufletul meu și se cuibăresc acolo pentru mult timp. În timp ce mie îmi place să merg pe trasee, alții poate preferă șoseaua. O bicicletă de munte poate să te ducă unde una cursieră nu ajunge – în pădure. Am pedalat printre pomii plini de culoare și am trecut prin mai multe sate, precum și alte locuri mai vechi sau mai noi, neștiind când ajung acasă. Încerc să trag de mine zi de zi pentru a merge mai departe, altă alternativă neavând. După cum am mai menționat, fac ieșiri pentru că „îmi place să merg cu bicicleta, și revin constant pentru a trăi iar si iar același vis de care nu mă satur, pentru că îmi amintește de copilărie, pentr

Deplasarea în condiţii de ploaie şi pe timp de noapte

Dacă folosiţi bicicleta pentru transport, mai devreme sau mai târziu veţi observa că sunteţi nevoit să vă deplasaţi pe timp de noapte sau în condiţii de ploaie. Deşi studiile statistice arată că este mai periculos să călătoriţi în aceste condiţii, s-a dovedit de asemenea că numărul accidentelor în cazul bicicliştilor care circulă indiferent de vreme este mai mic decât în cazul bicicliştilor care circulă doar când vremea este bună. (vedeţi Jerrold Kaplan, „Caracteristici ale Biciclistului Adult„ , Federal Highway Administration, 1975).
DEPLASAREA PE TIMP DE NOAPTE
Pentru a vă deplasa pe timp de noapte aveţi nevoie de faruri. Chiar şi atunci când luminile stradale vă oferă vizibilitate, aveţi nevoie de propriile faruri astfel încât ceilalţi călători să vă observe dincolo de farurile cu lumini orbitoare ale maşinilor.
Un far anterior puternic, cu lumină albă, face vizibilă partea din faţă a oricărui vehicul. Legea cere ca bicicletele să fie întotdeauna prevăzute cu un far pe timp de noapte. Un far reflectorizant frontal, asemenea celor care se vând la bicicletele noi, nu este suficient.
Un far roşu posterior pentru semnalizare ar putea fi necesar, deşi uneori un far reflectorizant posterior este acceptat ca substitut. Este o idee bună folosirea atât a unui far de semnalizare cât şi a unui far reflectorizant.
TIPURI DE FARURI PENTRU BICICLETE
Pentru biciclete sunt disponibile trei tipuri principale de faruri: faruri cu baterii mici, sisteme cu generator şi sisteme cu baterii puternice. Alegeţi farurile în funcţie de zona în care vă deplasaţi.
Farurile cu baterii mici sunt utile atunci când vă deplasaţi pe străzi iluminate. Reglaţi farul astfel încât lumina să fie orizontală şi să fie cât mai vizibilă pentru persoanele din faţă.Bateriile care se pot reîncărca sunt mai economice decât bateriile mici. Magazinele pentru componente electronice şi hardware vând astfel de baterii şi încărcătoare.
Spre deosebire de farurile cu baterii mici, un bun sistem cu generator este destul de puternic pentru a vă lumina drumul pe şoselele întunecate. Este cea mai bună alegere pentru traseele pe distanţe mari deoarece în astfel de cazuri este posibil să nu puteţi cumpăra sau reîncărca baterii. Majoritatea sistemelor cu generator se sting atunci când încetaţi deplasarea ceea ce este un dezavantaj în cazul deplasărilor printr-un oraş când trebuie să vă opriţi des. Unele sisteme cu generator au un acumulator de rezervă care le menţine aprinse atunci când vă opriţi.
Farurile cu baterii puternice sunt cele mai luminoase. Acestea sunt potrivite pentru deplasările pe timp de noapte în condiţii grele: pe şosele întunecate sau în afara şoselei. Sunt mai scumpe şi mai grele decât alte faruri pentru biciclete şi necesită reîncărcare frecventă.
Atunci când vă deplasaţi pe timp de noapte este bine să aveţi becuri şi baterii de rezervă pentru faruri. De asemenea este bine să aveţi ca rezervă un far cu baterii mici pentru a putea ajunge la destinaţie în cazul în care sistemul principal de lumini se defectează..
Montaţi un far cu generator (dinam) sau cu baterie puternică într-o poziţie joasă astfel încât raza de lumină să se extindă cât mai mult şi să facă vizibile obstacolele de pe traseu
.
Fixaţi farurile din spate şi farurile din faţă care au baterii mici în poziţie orizontală. Verificaţi poziţia prin mişcarea bicicletei înainte şi înapoi în faţa unui zid. Centrul razei de lumină trebuie să rămână la aceeaşi înălţime 


FOLOSIREA FARURILOR REFLECTORIZANTE

Farul de avarie: o lanterna legata de ghidon cu o coarda elestica este legala si suficienta pentru uz intraurban.
Nu circulaţi pe timp de noapte fără un farreflectorizant posterior, faruri reflectorizante pentru pedale sau benzi reflectorizante pentru glezne. Asiguraţi-vă că farurile reflectorizante nu sunt acoperite de bagaje sau cu noroi. Farurile reflectorizante sunt utile pentru şoferii care se apropie din spate. Ele continuă să funcţioneze dacă becul farului din spate se arde sau dacă vă opriţi şi farurile cu generator se sting. Este recomandat să folosiţi faruri reflectorizante Suplimentare pe lângă cele primite la cumpărarea bicicletei. În majoritatea magazinelor pentru biciclete se găsesc veste reflectorizante şi benzi reflectorizante pentru picioare. Există de asemenea benzi adezive din material reflectorizant pentru cadrul şi aripile protectoare ale bicicletei. Farul reflectorizant cu care sunt prevăzute bicicletele noi nu este deosebit de puternic; el are trei plăcuţe care îl obligă să reflecte lumina spre stânga, spre dreapta şi în centru. Un far reflectorizant mare precum cel pentru automobile este mai puternic şi reflectă lumina exact în spate acolo unde este indicat. Asiguraţi-vă că farul reflectorizant este direcţionat exact spre zona din spate. Dacă este înclinat în sus sau în jos, nu va funcţiona deloc.
Nu trebuie să consideraţi că farurile reflectorizante frontale şi laterale pot înlocui un far electric frontal. Pietonii care coboară de pe trotuar şi înaintează pe stradă în faţa dumneavoastră nu au faruri electrice şi nu vor putea vedea farurile reflectorizante. Şoferii care vin de pe străzile laterale nu vor vedea nici ei farurile reflectorizante deoarece farurile frontale ale maşinilor lor au raza de lumină direcţionată drept înainte.
Verificaţi-vă echipamentul pentru timp de noapte: rugaţi pe cineva să se deplaseze cu bicicleta în jurul dumneavoastră, în timpul nopţii, şi verificaţi cât de bine funcţionează sistemele acesteia.
TEHNICI PENTRU DEPLASAREA CU BICICLETA ÎN TIMPUL NOPŢII
Atunci când vă deplasaţi cu bicicleta în timpul nopţii, nu-i puteţi vedea pe şoferi în interiorul maşinilor pentru a stabili contactul vizual, dar le puteţi trimite un semnal luminos intermitent cu ajutorul farului frontal prin mişcarea rapidă a ghidoanelor. Procedaţi astfel atunci când sunteţi nevoit să captaţi atenţia unui şofer care vine de pe o stradă laterală.
În unele oraşe, riscul de a fi jefuit sau atacat în timpul nopţii, în zonele întunecate şi pustii precum parcurile, pasajele superioare pietonale şi zonele industriale este în general mai mare decât riscul unui accident pe străzile cartierelor rezidenţiale şi comerciale unde există un trafic moderat. Alegeţi traseul cu prudenţă.
Deplasarea cu bicicleta în zonele rurale, în timpul nopţii, solicită cel mai mult folosirea echipamentului şi a tehnicilor speciale. Majoritatea farurilor cu generator nu sunt destul de puternice pentru a vă permite să coborâţi un deal cu viteză maximă pe un traseu neiluminat. Menţineţi-vă în limitele farurilor dumneavoastră.
Pe şoselele rurale înguste şi fără acostament, pe care se desfăşoară un trafic moderat sau dens, s-a înregistrat un număr mare de accidente cu bicicleta în timpul nopţii. Pe de altă parte este foarte plăcut să călătoreşti cu bicicleta pe şoselele rurale liniştite. Dar trebuie să vă asiguraţi că farul frontal este destul de puternic pentru a vă lumina traseul şi că farul posterior şi farurile reflectorizante sunt capabile să-i atenţioneze pe şoferii care vă depăşesc.
Noaptea sunt, în general, mai puţini şoferi pe şosele; dar dintre aceştia foarte mulţi sunt în stare de ebrietate. O tehnică utilă pe o şosea neiluminată este să priviţi umbra dumneavoastră atunci când o maşină se apropie din spate. Dacă umbra se mută la dreapta, înseamnă că maşina trece în stânga dumneavoastră.
DEPLASAREA CU BICICLETA PE TIMP DE PLOAIE
Deplasarea cu bicicleta pe timp de ploaie poate fi neplăcută, dar dacă aveţi un echipament corespunzător, va fi confortabilă.
Mulţi biciclişti nu poartă echipament adecvat pentru vreme umedă şi din această cauză sunt afectaţi de ploaie. Unii biciclişti încearcă să folosească echipamentul pentru ploaie din dulapul de haine de acasă. Impermeabilele lungi se agaţă de spiţe sau de cadru. O glugă este periculoasă deoarece vă blochează vederea atunci când întoarceţi capul. Costumele din cauciuc se udă atât în interior cât şi în exterior deoarece nu permit evaporarea transpiraţiei.
Pelerina special concepută pentru biciclişti este o soluţie bună, alături de aripile de protecţie ale bicicletei. Această pelerină este croită astfel încât să se potrivească poziţiei pe care o aveţi pe bicicletă în timpul deplasării. Este mică şi uşoară şi destul de ieftină. În partea din faţă este prevăzută cu bucle care se pot agăţa de degetele mari sau de manetele pentru frâne, extinzându-se asemenea unui cort mic. Partea din spate a acestei pelerine se prinde de talie cu o curea. Pelerina trebuie să fie galben aprins pentru a vă face mai vizibil pentru şoferi.
Această pelerină permite aerisirea în interior şi astfel este cea mai bună soluţie pentru o zi caldă dar ploioasă. Dar alături de pelerină aveţi nevoie de o pereche de aripi protectoare de lungime maximă. Acestea împiedică apa murdară şi noroiul să pătrundă sub pelerină. O apărătoare împotriva noroiului pe aripa frontală sau apărătorile pentru pedale vă vor menţine picioarele uscate, iar o cască vă va menţine capul uscat.
Echipamentele de bună calitate de la Gore-Tex sau alte materiale care „respiră” pot îndeplini misiunea de protecţie împotriva ploii, mai ales când sunt prevăzute cu găuri pentru aer care permit aerisirea. Multe dintre ele au benzi reflectorizante care vă ajută să deveniţi uşor-vizibil. Dar trebuie să folosiţi şi aripi protectoare împotriva noroiului de pe şosea.
Tehnicile de deplasare necesită câteva modificări atunci când vremea este umedă. Frânele pentru jenţi funcţionează greu dacă bicicleta are jenţi de oţel – distanţele de oprire pot creşte de 10 ori. Este recomandat să uscaţi jenţile prin acţionarea frânelor în mod anticipat, cu mult înainte de a fi nevoit să opriţi.
Jenţile de aluminiu sau un sabot de frână pot îmbunătăţi frânarea în condiţii de umiditate. Una dintre acestea este necesară dacă vă deplasaţi mai mult în condiţiile unui timp ploios. Cereţi sfatul magazinului de biciclete pentru cea mai bună alegere.
Atunci când plouă, acordaţi o atenţie deosebită suprafeţelor de metal (cum ar fi capacele gurilor de acces sau grilajele metalice ale pasarelelor), marcajelor rutiere din vopsea, frunzelor ude şi petelor de ulei. Toate aceste suprafeţe sunt alunecoase. Evitaţi trecerea prin bălţi dacă nu puteţi zări partea de jos – o baltă poate ascunde o groapă.
Când ajungeţi acasă este recomandat să ungeţi din nou lanţul bicicletei pentru a împiedica rugina.
REZUMAT
Deplasarea cu bicicleta pe timp de noapte poate fi lipsită de riscuri dacă vă echipaţi în mod corespunzător. Trebuie să folosiţi cel puţin un far electric frontal şi un far reflectorizant în spate. Un far electric în spate şi faruri reflectorizante suplimentare vă ajută să deveniţi şi mai uşor vizibil şi în unele zone sunt cerute de lege. Îmbrăcămintea în culori vii poate fi utilă, precum şi benzile reflectorizante pe bagaje, îmbrăcăminte sau cască. Peticele reflectorizante de pe mănuşi vă ajută să transmiteţi semnale luminoase intermitente prin rotirea încheieturii mâinii.
Dacă sunteţi echipat în mod corespunzător, deplasarea cu bicicleta în timpul nopţii nu este foarte deosebită de cea din timpul zilei, deşi noaptea creşte riscul unui accident sau al unui atac fizic.
Pentru a vă deplasa confortabil în condiţii de umiditate, este nevoie să vă echipaţi bicicleta cu aripi protectoare şi să purtaţi echipament protector împotriva ploii. De asemenea, nu trebuie să uitaţi că în astfel de condiţii tracţiunea este mai redusă şi frânarea mai dificilă. Fiţi precaut şi nu permiteţi vremii nefavorabile să vă ţină departe de bicicletă.


Comentarii

< ÎNAPOI LA PRIMA PAGINĂ

< DESPRE MINE

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


AM FOST ȘI AICI

Cheile Garlistei - Mutii Aninei

Poiana Marului - O noapte la cort