Dincolo de hărți - Călătorim și povestim aventuri de tot felul

Căderea frunzelor - O escapadă relaxantă de toamnă

Imagine
 Play la idei Vine o vreme când a lăsa pe mai târziu, pe „data viitoare” devine un risc pe care cu greu ni-l mai asumăm. Uneori n-o mai facem, că prea am amânat o viaţă timp de o viaţă, așa că m-am abonat la Lunca Timișului în această toamnă 🙂, și am făcut plimbări frumoase cu bicicleta cercetând anumite cotloane, locuri care pot spune că, s-au strecurat în sufletul meu și se cuibăresc acolo pentru mult timp. În timp ce mie îmi place să merg pe trasee, alții poate preferă șoseaua. O bicicletă de munte poate să te ducă unde una cursieră nu ajunge – în pădure. Am pedalat printre pomii plini de culoare și am trecut prin mai multe sate, precum și alte locuri mai vechi sau mai noi, neștiind când ajung acasă. Încerc să trag de mine zi de zi pentru a merge mai departe, altă alternativă neavând. După cum am mai menționat, fac ieșiri pentru că „îmi place să merg cu bicicleta, și revin constant pentru a trăi iar si iar același vis de care nu mă satur, pentru că îmi amintește de copilărie, pentr

Deplasarea in grup

Fie că sunteţi într-o excursie, sau vă antrenaţi, sau pur şi simplu doriţi să exploraţi drumurile de la ţară, deplasarea cu bicicleta alături de prieteni poate fi mult mai distractivă. La un club local de biciclism puteţi cunoaşte persoane noi şi puteţi shimba informaţii despre trasee, echipament şi evenimente în domeniu. În plus, bicicliştii care au înclinaţii sportive adesea se străduiesc mai mult şi îşi îmbunătăţesc performanţele când se antrenează alături de alţi colegi.
Dar distracţia se va sfârşi dacă intraţi în coliziune cu unul dintre cei care vă însoţesc. Ciocnirile între biciclete sunt la fel de dese ca şi ciocnirile între maşini şi biciclete de aceea se recomandă multă atenţie în cazul deplasărilor cu bicicletele în grupuri.
COCHILIA DE SIGURANŢĂ
Imaginaţi-vă un spaţiu asemănător unei cochilii în jurul fiecărei biciclete din grupul de biciclişti. Este uşor să credeţi că puteţi depăşi un biciclist la o distanţă mai mică decât în cazul unei maşini, deoarece bicicleta este mai mică. Dar bicicleta poate vira lateral la fel de rapid ca şi o maşină. Menţineţi o distanţă de un metru atunci când depăşiţi un alt biciclist, mai ales în cazul coborârii cu viteză a unui drum în pantă.
În orice moment, unul dintre ceilalţi biciclişti vă poate depăşi, de aceea trebuie să circulaţi în linie dreaptă. Din moment ce în timpul deplasării nu puteţi privi fără întrerupere în spate, nu puteţi urmări constant poziţia bicicliştilor din urmă.
Când doriţi să depăşiţi un alt biciclist, aveţi responsabilitatea de a executa depăşirea fără riscuri. Ceilalţi membi ai grupului nu vă pot citi gândurile şi nu pot şti că aveţi de gând să vă shimbaţi poziţia pe care o aveţi în cadrul grupului. Priviţi în spate înainte de a vă schimba poziţia pe bandă. Strigaţi „Prin stânga” către bicicliştii pe care îi depăşiţi şi executaţi depăşirea prin stânga.
Niciodată să nu vă furişaţi pe lângă un biciclist prin dreapta – dacă procedaţi astfel, îl forţaţi pe celălalt biciclist să treacă spre centrul şoselei fără avertizare.
DEPLASAREA CU BICICLETA ÎN POZIŢII ALĂTURATE
Adesea bicicliştii preferă să circule în poziţii alăturate pentru a putea vorbi unul cu celălalt. Deplasarea în acest mod este acceptată delege în majoritatea zonelor. Este permisă în cazul unei şosele drepte, fără curbe. Pe o astfel de şosea, şoferii din spate vă pot vedea şi dumneavoastră îi puteţi vedea sau auzi când se apropie.
Bicicliştii care se deplasează în poziţii alăturate ocupă o bandă întreagă. Pe o şosea cu mai multe benzi şi cu trafic uşor, maşinile vă pot depăşi pe banda alăturată. Pe o şosea îngustă sau o şosea cu trafic intens trebuie să daţi dovadă de politeţe. Nu-i lăsaţi pe şoferi să aştepte. Aşezaţi-vă în şir cu mult înainte ca maşinile să se apropie. Un singur biciclist neatent care trece în stânga grupului pune în pericol întregul grup. Strigaţi „Maşină în spate” pentru a-i avertiza pe ceilalţi că este timpul să vă separaţi.
O oglindă retrovizoare vă ajută să vedeţi maşinile din spate. Dacă aveţi astfel de oglinzi, puteţi să vă deplasaţi în poziţii alăturate mai des dar va fi şi mai uşor să vă aşezaţi în şir pentru a permite maşinilor să vă depăşească. Niciodată să nu circulaţi în poziţii alăturate pe o şosea accidentată sau cu multe curbe. Nu luaţi prin surprindere pe şoferii care trec printr-o curbă sau peste o pantă.
INTERACŢIUNEA CU CEILALŢI PARTICIPANŢI LA TRAFIC
Unii biciclişti sunt cuprinşi de „instinctul turmei” atunci când se deplasează în grupuri – ca şi când grupul i-ar proteja sau nu ar mai fi nimeni pe şosea cu excepţia lor. Într-un grup de biciclişti, jocul „urmaţi-l pe lider” este tentant – tentant dar periculos.
Atunci când vă pregătiţi să schimbaţi banda sau să viraţi, trebuie să vă gândiţi şi la propria siguranţă. Biciclistul din faţă poate fi în siguranţă când schimbă poziţia, dar dumneavoastră s-ar putea să nu fiţi deoarece din spate se pot apropia maşini sau alţi biciclişti. Trebuie să priviţi în spate pentru a vă asigura, la fel cum aţi proceda dacă v-aţi deplasa singur. Priviţi în stânga, în dreapta şi iar în stânga la maşinile de la semafor – nu-l urmaţi pe biciclistul din faţă într-o intersecţie.
Singura excepţie este în cazul unui grup mic, bine organizat şi care se deplasează în bloc. Primul şi ultimul biciclist au sarcina de a se asigura pentru tot grupul. Nu vă bazaţi pe ei decât dacă aţi stabilit aceasta în prealabil.
Atunci când traversaţi benzile, trebuie să fiţi aşezaţi în şir şi să traversaţi pe rând, individual. În acest mod, lăsaţi un spaţiu de siguranţă şi de trecere pentru maşini. Un şir neregulat de biciclişti blochează toată banda.

Snaking across a lane to allow room for a car to overtake (4 kB gif)
Poziţia bicicliştilor trebuie să permită maşinii care îi depăşeşte să vireze la dreapta în timp ce ei virează la stânga. Fiecare biciclist trebuie să privească în spate înainte de a traversa banda.

Când aşteptaţi în intersecţi, aşezaţi-vă în şir drept. Bicicliştii care rămân în poziţie de grup blochează şoseaua. Această atitudine este periculoasă şi lipsită de politeţe.
Atunci când vă opriţi pentru a vă odihni, pentru a consulta o hartă sau pentru a-i aştepta pe ceilalţi colegi, ieşiţi de pe şosea. Este surprinzător cât de mulţi biciclişti nu respectă această simplă măsură de siguranţă.
DEPLASAREA CU BICICLETA ÎN GRUPURI ORGANIZATE
Atunci când vă deplasaţi în spatele unui alt biciclist, nu este nevoie să depuneţi un efort foarte mare. Biciclistul din faţă vă protejează împotriva vântului. Bicicliştii cu experienţă profită de acest efect şi se succed în ocuparea poziţiei iniţiale într-un grup organizat.
Într-un astfel de grup, fiecare biciclist depune mai mult efort pentru puţin timp şi apoi trece din nou în spate prin partea stângă a şirului de biciclişti. Grupurile mari se pot deplasa pe două şiruri alăturate – grup organizat în două şiruri paralele, iar cei din poziţia iniţială trec în poziţie finală prin părţile laterale, dreapta şi stânga.
Un astfel de grup bazat pe succesiune este uşor de realizat, dar schimbarea poziţiei este întotdeauna puţin riscantă. Pentru a profita de efectul de protecţie împotriva vântului, trebuie să vă deplasaţi cât mai aproape de colegul din faţă; dar nu trebuie niciodată să lăsaţi roata din faţă a bicicletei dumneavoastră să fie la acelaşi nivel cu roata din spate a bicicletei acestui coleg. Dacă roţile se ating, vă pierdeţi brusc echilibrul şi mai mult ca sigur veţi cădea. Ceilalţi biciclişti din spate ar putea să cadă peste dumneavoastră. Circulaţi în şir bazat pe succesiune doar dacă stăpâniţi bine bicicleta şi sunteţi sigur că şi ceilalţi biciclişti pot circula astfel fără riscuri.
Toţi cei aflaţi în grupul bazat pe succesiune uşor, fără frânări sau viraje bruşte. Priviţi dincolo de biciclistul din faţa dumneavoastră; nu rămâneţi cu privirea fixată asupra roţii din spate a bicicletei acestuia. Încercaţi să anticipaţi mişcările pe care le va executa biciclistul lider. Acesta trebuie să vă anunţe dacă apar obstacole neprevăzute: „Sticlă”, „O maşină în faţă”. Trebuie să vă anunţe şi asupra manevrelor care urmează a fi executate: „Încetinire”, „Viraj la stânga”. Ultimul biciclist trebuie să anunţe: „Maşină în spate” atunci când o maşină se pregăteşte să depăşească drupul. Semnalizarea cu mâna nu este o idee bună în cazul unui grup compact bazat pe schimbarea poziţiei. Este mai important să menţineţi ambele mâini pe ghidoane. 
Patru tipuri de tehnici bazate pe succesiune. Cele două din stânga sunt relativ uşoare, dar cele două din dreapta se adresează unui grup bine coordonat, format din biciclişti profesionişti
Când treceţi în spatele unui alt biciclist pentru a-l înlocui, strigaţi „Pe roata ta!” pentru ca acesta să ştie că sunteţi acolo.
CURSELE
În cazul competiţiilor, regulile de cooperare nu mai sunt respectate: într-o competiţie cu start în masă, cicliştii adesea execută manevre bruşte pentru a-i pune în dificultate pe ceilalţi concurenţi.
În timpul cursei, participanţii se succed în poziţiile iniţiale până în ultimele minute când fiecare măreşte viteza spre linia de sosire. Caracteristicile cursei – succesiunea, sprint-ul individual, cooperarea şi competiţia – sporesc interesul faţă de competiţie atât din partea concurenţilor cât şi din partea spectatorilor.
Dar acest gen de distracţie este specific doar competiţiilor. Atunci când vă deplasaţi cu bicicleta în grup, trebuie să puneţi accentul pe cooperare, nu pe competiţie. Relaxaţi-vă şi bucuraţi-vă de călătorie!
REZUMAT
Deplasarea cu bicicleta în grup deschide noi perspective. Cu excepţia câtorva situaţii precum grupul bazat pe succesiune şi competiţiile cu start în masă, regulile de circulaţie sunt aceleaşi atât pentru automobilişti cât şi pentru bicicliştii care se deplasează în grup. Nu uitaţi să păstraţi un spaţiu de siguranţă în jur, să nu executaţi manevre imprevizibile şi să nu copiaţi manevrele altui biciclist fără a vă asigura personal. Atenţia sporită va fi recompensată de distracţia pe care o oferă deplasarea în grup.

Comentarii

< ÎNAPOI LA PRIMA PAGINĂ

< DESPRE MINE

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


AM FOST ȘI AICI

Cheile Garlistei - Mutii Aninei

Poiana Marului - O noapte la cort