Dincolo de hărți - Călătorim și povestim aventuri de tot felul

Căderea frunzelor - O escapadă relaxantă de toamnă

Imagine
 Play la idei Vine o vreme când a lăsa pe mai târziu, pe „data viitoare” devine un risc pe care cu greu ni-l mai asumăm. Uneori n-o mai facem, că prea am amânat o viaţă timp de o viaţă, așa că m-am abonat la Lunca Timișului în această toamnă 🙂, și am făcut plimbări frumoase cu bicicleta cercetând anumite cotloane, locuri care pot spune că, s-au strecurat în sufletul meu și se cuibăresc acolo pentru mult timp. În timp ce mie îmi place să merg pe trasee, alții poate preferă șoseaua. O bicicletă de munte poate să te ducă unde una cursieră nu ajunge – în pădure. Am pedalat printre pomii plini de culoare și am trecut prin mai multe sate, precum și alte locuri mai vechi sau mai noi, neștiind când ajung acasă. Încerc să trag de mine zi de zi pentru a merge mai departe, altă alternativă neavând. După cum am mai menționat, fac ieșiri pentru că „îmi place să merg cu bicicleta, și revin constant pentru a trăi iar si iar același vis de care nu mă satur, pentru că îmi amintește de copilărie, pentr

Deplasarea pe partea carosabilă

Sfaturi practice pentru mersul cu bicicleta

Am văzut cu toţii biciclişti care şerpuiesc de la stânga la dreapta, care trec de pe trotuar pe stradă şi care se strecoară printre maşinile parcate. Dintr-un moment în altul, nimeni nu poate spune care este următoarea mişcare a acestor biciclişti. Pietonii sar în spate şi frânele maşinilor scârţaie când se apropie astfel de biciclişti. 

Pe de altă parte, am văzut biciclişti care se armonizează în trafic lin şi fără efort. Întotdeauna poţi să-ţi dai seama unde se îndreaptă şi ce trebuie să faci când eşti în preajma lor, fie că eşti pe bicicletă, cu maşina sau pe jos. Ei ne dau impresia că deplasarea cu bicicleta în trafic este uşoară – dar oare nu îşi asumă ei un risc? Oare nu este mai sigur să evităm traficul cât de mult posibil?

INTEGRAREA ÎN TRAFIC

Cu câteva excepţii, cel mai sigur mod de a ne deplasa cu bicicleta este să participăm la trafic, să ne integrăm in sistemul traficului. Bicicliştii care circulă astfel ajung la destinaţie mai rapid şi potrivit studiilor ştiinţifice asupra accidentelor, au de cinci ori mai puţine accidente decât bicicliştii care inventează propriile lor reguli (J. Forester, Effective Cycling (Succesul în deplasarea cu bicicleta), MA, MIT Press, 1993)
În general, cu cât vă integraţi mai bine în trafic, cu atât aveţi mai multă siguranţă. Regulile de circulaţie oferă exemple pentru fiecare situaţie, precizând care şofer are prioritate. Uneori trebuie să acordaţi prioritate altor şoferi – de exemplu, la un semafor – dar în alte cazuri alţi şoferi trebuie să vă acorde dumneavoastră prioritate. Bicicliştii au aceleaşi drepturi – şi responsabilităţi – ca şi automobiliştii.
În acest fel, regulile de circulaţie vă protejează deoarece specifică în mod clar ce trebuie să faceţi.
Ciocnirile din intersecţii sunt cele mai frecvente, fiind cauzate de mersul cu bicicleta în direcţia greşită.
Automobilistul de pe strada laterală priveşte în stânga, acolo de unde vine traficul în mod normal.
Dacă încălcaţi regulile de circulaţie, sporiţi riscul unui accident. De asemenea, renunţaţi la toate drepturile dumneavoastră. Dacă veţi fi implicat într-un accident, instanţa judecătorească va decide aproape sigur că a fost vina dumneavoastră!
Participarea corectă la trafic presupune mersul cu bicicleta pe partea dreaptă. Unii biciclişti cred că au mai multă siguranţă pe partea stângă, unde pot să vadă maşinile care vin, dar mersul cu bicicleta pe partea stângă este de fapt una dintre principalele cauze ale ciocnirilor dintre biciclete şi maşini.
Dacă vă deplasaţi pe partea stângă, atât dumneavoastră cât şi şoferul care se apropie trebuie să vă opriţi pentru a evita o ciocnire. Când circulaţi pe dreapta, şoferii din spatele dumneavoastră trebuie doar să încetinească la viteza dumneavoastră – şi au mai mult timp de reacţie. De asemenea, şoferii şi pietonii care vin de pe străzile laterale şi din pasaje vor privi spre dumneavoastră – adică în direcţia din care vine traficul în mod normal.

UNDE ESTE MARGINEA ŞOSELEI?

În mod normal, traficul mai lent se menţine pe dreapta şi traficul mai rapid trece pe stânga. Din moment ce bicicleta circulă mai încet decât alte vehicule, este indicat să circulaţi cu ea aproape de marginea din dreapta a şoselei. Dar cât de mult spre dreapta?
În general, lăţimea utilizabilă a şoselei este reprezentată de partea pe care puteţi circula fără pericol sporit de căzături, zdruncinături sau explozii de cauciuc. La marginea părţii carosabile poate exista un acostament de pietriş, marginea aceasta poate fi acoperită cu nisip sau gunoaie sau pavajul poate fi crăpat. Nu circulaţi cu bicicleta pe acolo. Mai aproape de centru se află pavaj mai bun care este continuu curăţat de nisip sau grohotiş de către maşinile în trecere. Partea dreaptă a şoselei începe aici.
Majoritatea accidentelor cu bicicleta sunt simple căzături sau sunt cauzate de primejdiile neprevăzute care vă apar în faţă. Antrenaţi-vă ochii pentru a examina priveliştea din faţă şi fiţi prevăzător în cazul zonelor pe care nu le puteţi vedea bine. Ţineţi-vă ochii în mişcare – trebuie să priviţi în faţă la trafic, dar şi jos la şosea, pentru a evita gropile şi crăpăturile. Uneori e posibil să fiţi nevoit să încetiniţi pentru a repera elementele de risc în timp util.
Circulaţi cât mai spre centrul benzii de circulaţie pentru a evita riscul pe care îl reprezintă zonele puţin vizibile. Dacă circulaţi prea aproape de maşinile parcate în dreapta dumneavoastră, nu puteţi vedea în jurul lor, spre străzile laterale şi drumurile de acces. Un pieton, o maşină sau o bicicletă ar putea apărea dintre maşinile parcate. Şoferii de pe străzile laterale ar putea să iasă în faţa dumneavoastră pentru a se uita la dreapta sau la stânga. Şi uşa unei maşini parcate s-ar putea deschide în faţa dumneavoastră.
Dacă circulaţi la o distanţă care să vă ofere siguranţă împotriva elementelor neprevăzute de la marginea şoselei, se va micşora riscul unui accident. Atunci când circulaţi cu bicicleta în mod corect, şoferul de pe străduţa laterală vă vede (a); şoferul care vă depăşeşte (b) nu va trece exact pe lângă cotul dumneavoastră; şi uşa maşinii (c) nu reprezintă o ameninţare.
Acolo unde sunt maşini parcate, lăţimea utilizabilă a străzii începe la aproximativ 1m depărtare de acestea – sau de un zid, gard viu sau alt obstacol. Atunci când vă apropiaţi de o intersecţie cu vizibilitate redusă sau de o străduţă laterală, trebuie să vă aflaţi chiar şi mai departe de marginea şoselei – imaginaţi-vă o maşină care apare brusc. Nu circulaţi în zona de pericol! Doar dacă circulaţi foarte încet – cu mai puţin de 5 mile pe oră – puteţi circula în siguranţă în apropierea uşilor maşinilor parcate; chiar şi atunci se impune să fiţi atent la uşile care se pot deschide şi la vizibilitatea redusă asupra traficului.
Desigur, mulţi oameni – chiar şi unii "experţi" în deplasarea cu bicicleta – vă vor spune: "Mereu circulaţi cât mai pe dreapta!" şi "Fiţi atenţi la uşile maşinilor, căci se pot deschide!". Dar la viteze de peste 5 mile pe oră, nu puteţi opri la timp pentru a evita uşa deschisă a unei maşini. Atunci singurele dumneavoastră variante sunt de a lovi uşa sau de a face o mişcare bruscă spre stradă – poate în faţa unei maşini din trafic. Evitaţi această problemă dacă circulaţi în afara zonei de deschidere a uşilor maşinilor parcate.
Nu şerpuiţi printre maşinile parcate unde deveniţi invizibil pentru maşinile care depăşesc şi de unde trebuie să reintraţi în trafic în mod repetat.
Nu circulaţi printre maşinile parcate. Dacă viraţi la dreapta după ce depăşiţi o maşină parcată, veţi deveni invizibil pentru şoferii care se apropie din spate. Apoi trebuie să reintraţi brusc în trafic când ajungeţi în spatele următoarei maşini parcate. Puneţi-vă în locul unui şofer care se află la o mică distanţă în spatele dumneavoastră. Vă poate vedea?Este mult mai sigur să circulaţi în linie dreaptăunde toţi vă pot vedea. Şoferii nu se supără dacă sunt nevoiţi să încetinească pentru un biciclist pe care îl pot vedea, dar sunt desigur contrariaţi de un biciclist care apare brusc în faţa lor.
CULOARELE DE CIRCULAŢIE FOARTE EXTINSE 
Dacă şoseaua are un acostament pavat sau o bandă foarte lată pe dreapta, nu circulaţi pe marginea dreaptă pe tot parcursul traseului. În schimb, circulaţi în linie dreaptă la 1 metru sau 1,30 metri în dreapta maşinilor. Rămâneţi la o distanţă constantă faţă de partea stângă a benzii de pe dreapta.
Dacă pe o bandă foarte lată rămâneţi pe tot parcursul traseului pe marginea dreaptă, renunţaţi astfel la zona de refugiu spre dreapta şi riscaţi să fiţi lovit de o maşină care virează la dreapta. Când se întâmplă astfel, este greu să evitaţi accidentul. Până vedeţi dumneavoastră maşina, aceasta vă va sta deja în cale. Dacă sunteţi mai aproape de maşină, puteţi vira odată cu ea şi evitaţi un accident.
Pe o bandă lată, sunteţi mai în siguranţă dacă staţi la 1 – 1,30 m în dreapta maşinilor. Puteţi vira pentru a evita un accident, în cazul în care un şofer din stânga dumneavoastră virează spre dreapta.Dacă sunteţi foarte aproape de bordură, maşina vă blochează calea înainte de a o putea vedea.
Există două excepţii importante de la această regulă. Când treceţi pe lângă o creastă de deal, şoferii din spatele dumneavoastră nu vă pot vedea, astfel că este mai bine să vă menţineţi cât mai spre dreapta până ce acumulaţi oarecare viteză. În câteva state din SUA este legal ca bicicliştii să circule pe anumite şosele cu acces limitat şi cu limită ridicată a vitezei. Aici puteţi circula pe partea dreaptă a acostamentului, evitând curentul puternic de aer de la camioanele mari. Cu excepţia rarelor rampe de ocolire, şoselele cu acces limitat nu au intersecţii astfel încât nu există probleme din partea pietonilor sau a maşinilor care ar putea efectua viraje.
CIRCULAŢIA PE CULOARELE ÎNGUSTE 
Pe un culoar lat există spaţiu pentru depăşire. Dar pe un culoar îngust, maşinile trebuie să treacă parţial pe culoarul alăturat pentru a depăşi. Benzile înguste sunt întâlnite pe străzile din oraşe sau pe drumurile rurale. Pe o stradă îngustă, cu doauă benzi şi sensuri opuse, fiţi atent la şirul de maşini care vin din sens opus, în cazul în care una dintre ele trece, pentru o depăşire, pe banda pe care circulaţi dumneavoastră. Puteţi circula mai aproape de marginea unei astfel de străzi dacă maşinile vin din aceeaşi direcţie. Astfel, maşinile din spate vă pot depăşi fără a fi nevoite să treacă pe banda opusă.
Pe o şosea cu două benzi, fiţi atent la şoferii care apar în faţa dumneavoastră în timpul unei depăşiri, mai ales dacă benzile sunt înguste.
Dar dacă vin maşini din ambele direcţii, trebuie să stăpâniţi situaţia. Nu puteţi risca să credeţi că şoferri din spatele dumneavoastră vor încerca să vă depăşească trecând pe banda cu sens invers.
Priviţi în spate şi, dacă sunt maşini în trafic, profitaţi de prima ocazie şi treceţi fără riscuri în mijlocul benzii de pe dreapta. De asemenea treceţi în mijlocul benzii de pe dreapta în cazul în care aceasta este îngustă şi în cazul unei curbe cu vizibilitate redusă de unde pot apărea maşini. În cazul unei curbe la dreapta, pe o bandă îngustă, această tehnică le permite şoferilor din spate să vă vadă la timp.
Şoferul din spatele dumneavoastră va fi nevoit să încetinească şi să vă urmeze. Este indicat să faceţi semn să încetinească (braţul stâng întins în jos) pentru a indica faptul că aţi observat maşina din spate şi că nu este posibilă o depăşire fără riscuri. Nu lăsaţi un şofer nerăbdător să producă un accident.
Pe o şosea cu mai multe benzi înguste, circulaţi cu bicicleta în mijlocul benzii de pe dreapta.
Dacă circulaţi cu bicicleta foarte aproape de marginea şoselei, riscaţi să fiţi împins în afara şoselei.


Legea este de partea dumneavoastră. Legea vă dă dreptul să folosiţi şoseaua la fel ca un automobilist şi celelalte vehicule trebuie să încetinească, în unele cazuri, pentru dumneavoastră. Şoferul care vine din spate trebuie întotdeauna să încetinească şi să vă urmeze dacă nu este posibilă o depăşire fără riscuri.
Ar putea părea periculos să-i cereţi unui automobilist să încetinească, dar nu este. Principalul motiv pentru care bicicliştii nu se simt în siguranţă pe străzile înguste este faptul că ei nu stăpânesc situaţia. Ţineţi minte: şoferii din spate oricum nu au loc să vă depăşească. Dacă circulaţi tot timpul foarte aproape de marginea de pe dreapta, îi invitaţi să vă depăşească acolo unde şoseaua este prea îngustă şi, foarte adesea, veţi fi aruncat în afara şoselei. Dacă le indicaţi clar că este riscant să vă depăşească, ei nu vor încerca aceasta.
Dar trebuie să fiţi de asemenea politicos. Atunci când nu există riscuri dacă maşina din spate vă depăşeşte, faceţi semn şoferului indicându-i să treacă. Este cerut, atât de bunul simţ cât şi de lege, să nu blocaţi traficul prea mult timp şi, atunci când nu există riscuri, să treceţi spre lateral pentru a permite maşinilor să vă depăşească.
Pe o şosea cu două sau mai multe benzi înguste, în direcţia pe care vă deplasaţi – aşa cum sunt multe străzi din oraşe – este indicat să circulaţi pe mijlocul benzii din dreapta, tot timpul. Astfel, le sugeraţi şoferilor să treacă pe banda alăturată pentru a vă depăşi. Dacă veţi circula tot timpul foarte aproape de marginea dreaptă, două maşini vă pot depăşi în acelaşi timp, una lângă cealaltă, şi vă pot arunca în afara şoselei.
CIRCULAŢIA PE PISTA PENTRU BICICLETE 
O pistă pentru biciclete, bine concepută, are scopul de a vă încuraja să circulaţi în poziţia corectă pe şosea în cazul în care vă deplasaţi mai încet decât maşinile. De asemenea, vă sugerează să treceţi pe partea stângă, în afara pistei, înaintea unei intersecţii, dacă mergeţi drept sau vreţi să viraţi la stânga. Nu circulaţi în zona periculoasă, aproape de maşinile parcate; adesea sunteşi nevoit să circulaţi de-a lungul marginii din stânga a pistei. Nu uitaţi că şoferii vor traversa pista pentru a parca sau a intra sau ieşi în şi din străzile laterale. Treceţi pe stânga ori de câte ori este posibil. Dacă legile locale permit trecerea pe dreapta, faceţi aceasta cu mare atenţie şi doar în situaţia în care nu este posibilă apariţia unei maşini care virează la dreapta. Şoferul s-ar putea să nu vă vadă; s-ar putea deschide uşa unei maşini sau un pieton ar putea să traverseze imprudent printre maşini. Niciodată nu depăşiţi un camion lung sau un autobuz pe partea dreaptă. Nu uitaţi: nu ezitaţi să părăsiţi pista atunci când este necesar pentru siguranţa dumneavoastră – în această carte, toate sfaturile referitoare la poziţia în cadrul benzii de circulaţie sunt valabile fie că există, fie că nu există o pistă pentru biciclete.
CÂND CIRCULAŢI MAI REPEDE DECÂT MAŞINILE

De obicei, maşinile circulă mai repede decât bicicletele, dar nu întotdeauna. Un şir de maşini poate încetini într-un blocaj în trafic. Sau puteţi coborî un deal cu bicicleta şi aveţi aceeaşi viteză ca şi maşinile.
Dacă circulaţi la fel de repede ca şi maşinile, treceţi în rând cu acestea. Atunci când coborâţi un deal cu viteză mare, aveţi nevoie de mai mult spaţiu pentru a conduce şi a frâna. În plus, este periculos să circulaţi lângă partea dreaptă a unei maşini. Maşina ar putea vira la dreapta sau s-ar putea apropia de bordură fără să vă vadă. Cea mai sigură poziţie în trafic nu depinde de faptul că circulaţi cu maşina sau cu bicicleta. Depinde de cât de repede mergeţi şi unde vă îndreptaţi.
Atunci când circulaţi la fel de repede ca şi maşinile, aveţi mai multă siguranţă dacă veţi circula în mijlocul benzii, acolo unde şoferul din spate vă poate vedea.
Şoferul de lângă dumneavoastră nu v-a văzut şi s-ar putea vira la dreapta.
Atâta timp cât aveţi aceeaşi viteză ca şi maşina din faţă, rămâneţi în rând cu ea. Dacă pierdeţi din viteză, treceţi pe dreapta. Dar dacă circulaţi mai repede decât maşinile, treceţi pe stânge, ca şi când aţi conduce tot o maşină. Şoferii se aşteaptă să fie depăşiţi pe partea stângă, astfel că se uită în spate, pe stânga, pentru a se asigura.
Înainte de a depăşi, priviţi în spate la trafic pentru a vă asigura că puteţi trece fără riscuri pe culoarul de depăşire. Păstraţi distanţa faţă de maşina pe care o depăşiţi. Nu vă strecuraţi lângă ea. Plasaţi-vă acolo unde şoferul vă poate vedea. Dacă depăşiţi un camion mare sau un autobuz, păstraţi şi mai mare distanţă – 1,50 sau 1,80 metri – deoarece ar putea să înainteze înainte să puteţi ieşi din calea lui. Când aţi terminat depăşirea, treceţi înapoi pe banda dreaptă.
Uneori maşina, autobuzul sau camionul pe care îl depăşiţi îşi va spori viteza în timp ce sunteţi încă lângă ea/el. În acest caz păstraţi-vă poziţia pe bandă şi frânaţi uşor, dacă este necesar, pentru a rămâne în urmă. Când aţi rămas în urmă, priviţi în spate la traficul de pe partea dreaptă apoi treceţi înapoi în poziţia normală pe banda dreaptă.
Pe o stradă cu multiple benzi pentru viraje la dreapta sau trafic greu şi încet, puteţi trece pe stânga, mai mult decât doar o bandă, pentru a depăşi vehiculele cu viteze mai mici.
REZUMAT 
Mulţi biciclişti cred că au mai multă siguranţă dacă circulă mult mai spre dreapta decât se recomandă în această broşură. Ei se tem că vor fi prea aproape de maşini când acestea îi vor depăşi sau se simt intimidaţi de şoferii nerăbdători. Dar a merge cu bicicleta prea mult spre dreapta este foarte periculos din următoarele motive. Îl plasează pe biciclist în zona de pericolunde nu poate fi zărit de şoferi şi unde riscă să se lovească de uşi deschise;le dă şoferilor ”ocazia” de a încerca să-i depăşească în mod riscant; biciclistul nu mai are spaţiu de refugiu spre dreapta în cazul evenimentelor neaşteptate. Poziţiile pe banda de circulaţie descrise în această carte sunt cele mai sigure şi mai eficiente. Nu fiţi intimidaţi. Trebuie să vă asumaţi responsabilitatea propriei siguranţe, chiar dacă celelalte vehicule din trafic vor fi nevoite să încetinească şi să meargă în urma dumneavoastră.
Poziţia corectă pe şosea este dată de următoarele reguli asemănătoare cu cele pentru automobilişti: rămâneţi pe dreapta dacă circulaţi încet, dar treceţi pe stânga pentru a depăşi. Modul în care veţi respecta aceste reguli este puţin diferit – aşa cum se explică aici – deoarece bicicleta dumneavoastră este îngustă şi de obicei nu are viteză mare. O bună înţelegere a poziţionării corecte pe şosea face diferenţa dintre biciclistul care circulă neregulat şi deviază de la trafic şi cel care se integrează uşor şi fără riscuri în trafic.

Sursa: http://www.biciclete.net/

Comentarii

< ÎNAPOI LA PRIMA PAGINĂ

< DESPRE MINE

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


AM FOST ȘI AICI

Cheile Garlistei - Mutii Aninei

Poiana Marului - O noapte la cort