Dincolo de hărți - Călătorim și povestim aventuri de tot felul

Căderea frunzelor - O escapadă relaxantă de toamnă

Imagine
 Play la idei Vine o vreme când a lăsa pe mai târziu, pe „data viitoare” devine un risc pe care cu greu ni-l mai asumăm. Uneori n-o mai facem, că prea am amânat o viaţă timp de o viaţă, așa că m-am abonat la Lunca Timișului în această toamnă 🙂, și am făcut plimbări frumoase cu bicicleta cercetând anumite cotloane, locuri care pot spune că, s-au strecurat în sufletul meu și se cuibăresc acolo pentru mult timp. În timp ce mie îmi place să merg pe trasee, alții poate preferă șoseaua. O bicicletă de munte poate să te ducă unde una cursieră nu ajunge – în pădure. Am pedalat printre pomii plini de culoare și am trecut prin mai multe sate, precum și alte locuri mai vechi sau mai noi, neștiind când ajung acasă. Încerc să trag de mine zi de zi pentru a merge mai departe, altă alternativă neavând. După cum am mai menționat, fac ieșiri pentru că „îmi place să merg cu bicicleta, și revin constant pentru a trăi iar si iar același vis de care nu mă satur, pentru că îmi amintește de copilărie, pentr

Cum schimbi vitezele

Cum se schimba vitezele la bicicleta
Cu puţină practică, vei şti cum se schimbă vitezele la bicicletă şi vei dobândi un reflex intuitiv în timpul pedalării. Iată şase lucruri pe care trebuie să le ţii minte:

Vitezele

Majoritatea bicicletelor au două sau trei foi în faţă şi între 7 şi 11 pinioane, în spatele bicicletei. Direcţionarea lanţului de la cel mai mic pinion către cel mai mare îţi uşurează efortul în timpul pedalării. Mutarea lanţului între foi generează cea mai mare schimbare pe care o simţi în picioare: pe foaia mică dai mai repede din picioare, efortul este redus, iar pe foaia mare dai mai rar din pedale, efortul este mai mare, dar şi viteza creşte.

Manetele

E simplu, în partea stângă schimbi foile, în partea dreaptă schimbi pinioanele. Dacă în timp ce pedalezi te încurci şi nu reuşeşti să ţii minte asta, atunci încearcă formula: DREAPTA=SPATE.

E ok să…

  • Foloseşti doar pinioanele şi foaia mică sau mijlocie, atunci când stai confortabil în şa;
  • Să te uiţi în jos să vezi în ce viteză pedalezi;
  • Să te uiţi la un alt ciclist mai experimentat şi să schimbi vitezele după cum o face şi el.

Când trebuie să schimbi viteza

Motivul pentru care bicicleta ta este dotată cu viteze este pentru ca tu să poţi pedala confortabil indiferent de terenul pe care te afli. Schimbă pe o viteză mai uşoară atunci când urci un deal sau îţi suflă vântul din faţă. Foloseşte o viteză mai grea pe teren plat sau când vântul îţi suflă din spate. Când nu eşti sigur de ceea ce faci, schimbă înainte ca terenul să se modifice. Când schimbi vitezele, nu uita să nu împingi cu aceeaşi forţă în pedale, mai ales când eşti pe deal, altfel lanţul s-ar putea rupe sau ţi-ar putea sări.

Evită vitezele încrucişate

Asta înseamnă că lanţul se află într-o tensiune extremă, fie pe foaia mare şi pinionul mare, fie pe foaia mică şi pinionul mic. O astfel de combinaţie nu numai că întinde lanţul la maximum, dar de asemenea îţi limitează opţiunile atunci când ai nevoie să schimbi vitezele din nou.

Combinaţii utile pentru începători

Pentru dealuri sau vânt din faţă
Foloseşte foaia mică sau mijlocie şi un pinion cât mai mare
Pentru coborâri
Foloseşte foaia mare şi un pinion cât mai mic
Pentru teren plat
Foloseşte foaia mică sau mijlocie, combinată cu ce pinion îţi convine, în funcţie de efortul pe care vrei să-l faci.

Comentarii

< ÎNAPOI LA PRIMA PAGINĂ

< DESPRE MINE

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


AM FOST ȘI AICI

Cheile Garlistei - Mutii Aninei

Poiana Marului - O noapte la cort