Dincolo de hărți - Călătorim și povestim aventuri de tot felul

Căderea frunzelor - O escapadă relaxantă de toamnă

Imagine
 Play la idei Vine o vreme când a lăsa pe mai târziu, pe „data viitoare” devine un risc pe care cu greu ni-l mai asumăm. Uneori n-o mai facem, că prea am amânat o viaţă timp de o viaţă, așa că m-am abonat la Lunca Timișului în această toamnă 🙂, și am făcut plimbări frumoase cu bicicleta cercetând anumite cotloane, locuri care pot spune că, s-au strecurat în sufletul meu și se cuibăresc acolo pentru mult timp. În timp ce mie îmi place să merg pe trasee, alții poate preferă șoseaua. O bicicletă de munte poate să te ducă unde una cursieră nu ajunge – în pădure. Am pedalat printre pomii plini de culoare și am trecut prin mai multe sate, precum și alte locuri mai vechi sau mai noi, neștiind când ajung acasă. Încerc să trag de mine zi de zi pentru a merge mai departe, altă alternativă neavând. După cum am mai menționat, fac ieșiri pentru că „îmi place să merg cu bicicleta, și revin constant pentru a trăi iar si iar același vis de care nu mă satur, pentru că îmi amintește de copilărie, pentr

Iesirea din situatii dificile

Bicicleta este un vehicul uşor de manevrat, dar se menţine dreaptă doar prin păstrarea echilibrului. Trebuie să acordaţi o atenţie deosebită echilibrului pentru a vă menţine drept şi trebuie să anticipaţi şi să observaţi obstacolele neprevăzute care ar putea fi cauza unei căderi.
Feriţi-vă de orice suprafeţe alunecoase sau instabile: pietriş, zăpadă, gheaţă, frunze, porţiuni uleioase, capace umede ale canalelor de drenaj. Evitaţi toate acestea sau treceţi încet peste ele. Nu viraţi, nu frânaţi şi nu acceleraţi. Fiţi pregătit să puneţi un picior pe sol pentru restabilirea echilibrului.
Priviţi vehiculele din spate apoi traversaţi o linie diagonală de cale ferată cât mai aproape posibil într-un unghi drept. 
Fiţi foarte precaut în cazul liniilor diagonale de cale ferată, al liniilor de tramvai, a unui şir de puncte proeminente care marchează separarea părţii carosabile sau în cazul unei trepte între acostament şi banda de circulaţie. Oricare dintre acestea pot împinge spre lateral roata din faţă şi veţi pierde controlul asupra bicicletei. Când nu le puteţi evita, traversaţi-le cât mai aproape posibil într-un unghi drept.
Feriţi-vă de pasarelele cu grilaj metalic unde mai ales atunci când este umed, bicicleta va devia în linie paralelă cu grilajul, îngreunând menţinerea echilibrului. Treceţi pe o pasarelă cu grilaj în viteză mică, sau pe jos sau folosiţi trotuarul pasarelei dacă este necesar.
Canalele de drenaj care au grilaj cu crăpături transversale, paralele cu şoseaua, reprezintă un pericol aparte. Cel mai adesea veţi circula în stânga lor, dacă nu, evitaţi să treceţi peste astfel de grilaje. Este posibil ca roata din faţă să intre în grilaj şi veţi fi aruncat peste ghidoane. Este bine să informaţi autorităţile asupra acestor pericole care afectează siguranţa bicicliştilor.
Orice protuberanţă, piatră sau groapă mai mare de 2,5 cm vă poate strivi cauciucurile apropiindu-le de jantă şi avariind roţile. Evitaţi protuberanţele dacă este posibil şi mergeţi pe lângă bicicletă dacă vă aflaţi pe un teren accidentat.
VEŞTI BUNE 
Evitaţi o piatră prin întoarcerea ghidoanelor în partea laterală; apoi vă corectaţi poziţia prin întoarcerea lor în partea opusă.
Iată veştile bune: Datorită constituţiei mici pe care o are o bicicletă şi datorită uşurinţei cu care poate fi condusă, veţi trece fără dificultate peste situaţii asemănătoare celei de mai jos.
Este un plăcut drum de ţară, cu două benzi, destul de lat pentru ca maşinile să vă poată depăşi chiar pe banda pe care circulaţi. Priviţi în sus peisajul şi apoi jos spre şosea. Este o piatră chiar în faţa dumneavoastră. Şi o maşină chiar în spate. Nu puteţi vira spre stânga în faţa maşinilor şi nu vreţi să viraţi spre dreapta în pietriş sau noroi. Cum procedaţi? 
Faceţi astfel încât roţile să ocolească piatra, menţinând în acelaşi timp deplasarea în linie dreaptă – manevra de ocolire a pietrei. Când ajungeţi la piatră, mişcaţi ghidoanele la stânga cu rapiditate, apoi la dreapta pentru a vă corecta poziţia şi apoi din nou drept înainte. Datorită faptului că vă corectaţi repede poziţia, corpul nu are timp să se aplece în funcţie de mişcările bicicletei. Vă deplasaţi în linie aproape dreaptă. Pentru a avea mai multe şanse în faţa pietrelor şi a gropilor, mergeţi într-o parcare goală şi exersaţi manevra ocolirii pietrelor până când va deveni uşor de executat.

VIRAJE RAPIDE


Pentru un viraj rapid spre dreapta mai întâi întoarceţi uşor şi repede ghidoanele spre stânga pentru a putea începe aplecarea spre dreapta.
Imaginaţi-vă că sunteţi într-o altă situaţie dificilă: vă deplasaţi cu bicicleta de-a lungul unei străzi, vă apropiaţi de o intersecţie şi o maşină din stânga dumneavoastră începe brusc un viraj la dreapta. Sunteţi ameninţat de coliziunea cu acest autovehicul! Trebuie să viraţi brusc alături de maşină pentru a depăşi situaţia. Pentru a vira rapid trebuie să aplecaţi bicicleta rapid. Dar cum să executaţi această manevră?
Bicicleta îşi menţine echilibrul asemenea unei rigle de măsurat pe care vreţi să o ţineţi în echilibru în palmă. Dacă doriţi să mişcaţi rigla la dreapta, atunci mişcaţi mâna la stânga. Apoi, rigla se apleacă spre dreapta şi mâna urmează direcţia ei.
În acelaşi mod, dacă mişcaţi bicicleta puţin spre stânga, puteţi apoi să viraţi la dreapta. Mai întâi trebuie să vă direcţionaţi pentru câteva secunde spre maşina pe care încercaţi să o evitaţi.
Exersaţi această tehnică în parcarea pe care am recomandat-o ca spaţiu de exerciţiu. Mai întâi la viteze mici, întoarceţi ghidoanele rapid spre stânga. Bicicleta se va înclina spre dreapta şi apoi vă puteţi direcţiona spre dreapta. Exersaţi această tehnică mai întâi la viteze mici, apoi la viteze mai mari. Cu cât vă deplasaţi mai rapid, cu atât mai puţin abrupt va fi virajul.
Evitarea coliziunii:
Viraj brusc pentru a evita o maşină care trece în viteză pe lângă semafor.
Evitarea coliziunii: Viraj rapid în faţa unei maşini care virează la stânga şi care nu a acordat prioritate.
Evitarea coliziunii: Viraj rapid spre dreapta unei maşini care 

Virajul rapid este util în multe situaţii. Dacă o maşină care vine spre dumneavoastră începe un viraj la stânga, viraţi la dreapta spre strada laterală în acelaşi timp cu ea. Dacă o maşină se iveşte de pe o stradă laterală din dreapta, viraţi spre strada laterală. Este cel mai bine dacă viraţi la dreapta în spatele maşinii – dar dacă este prea târziu pentru aceasta, viraţi la stânga în acelaşi timp cu maşina. Chiar dacă veţi lovi maşina, cu cât sunteţi mai aproape de direcţia în care se îndreaptă aceasta, cu atât impactul este mai slab.
VITEZĂ PREA MARE!
Atunci când coborâţi o pantă cu multe curbe, frânaţi înainte de a intra în curbe, astfel încât să nu pierdeţi tracţiunea în timpul virajelor. Dar mai devreme sau mai târziu veţi observa că treceţi printr-o curbă de-a lungul unui teren abrupt având viteză prea mare. Dacă este prea târziu pentru a încetini, folosirea tehnicii pentru virajul rapid vă poate ajuta să depăşiţi situaţia.
Reacţia obişnuită cauzată de panică este aceea de a merge înainte şi de a frâna. Dar riscaţi să fiţi aruuncat în afara şoselei. În schimb, păstraţi direcţia curbei.Nu frânaţi. Îndreptaţi ghidoanele momentan, precum în virajul rapid, pentru ca bicicleta să se încline mai mult.
În cele mai multe cazuri, veţi reuşi să depăşiţi curba – anvelopele au mai multă tracţiune decât folosiţi în mod normel. Dar dacă totuşi derapaţi, veţi aluneca pe partea laterală.
Dacă observaţi că vă deplasaţi cu prea mare viteză într-o curbă, îndreptaţi ghidoanele pentru puţin timp pentru a vă înclina mai mult.
Dacă sunteţi pe punctul de a vă ciocni de un zid sau de o stâncă, puteţi lua hotărârea de a derapa, de a aluneca în mod intenţionat. Înclinaţi-vă într-un fel de viraj apoi frânaţi. Căzătura este dureroasă, dar nu atât de dureroasă precum alternativa.
SĂRIŢI?
Drept în faţă observaţi o groapă şi nu mai aveţi timp nici măcar pentru manevra de ocolire bruscă. Aţi fost prea atent la traficul din jur şi nu aţi văzut groapa, iar acum sunteţi pe punctul de a vă distruge cauciucurile. Dacă aţi putea zbura...
Din păcate nu puteţi zbura cu bicicleta asemenea puştiului din filmul E.T., dar puteţi sări cu bicicleta. Ţinând pedalele în poziţie orizontală, lăsaţi-vă în jos şi trageţi ghidoanele în sus. Apoi ridicaţi-vă, ridicând în acelaşi timp şi picioarele. Veţi trece peste groapă într-o clipă. De obicei nu puteţi trece cu roata din spate peste o groapă decât dacă folosiţi curele pentru pedale sau pedale cu clipsuri, dar dacă săriţi peste groapă veţi evita o eventuală căzătură.
Săritura peste o groapă sau un alt obstacol neprevăzut este soluţia ultimă. În momentul în care stăpâniţi această tehnică, o puteţi folosi pentru a urca anumite curbe mai mici sau pentru a traversa şine diagonale de cale ferată. Într-o parcare goală, exersaţi această tehnică. Mai întâi trebuie să ridicaţi roata din faţă, apoi roata din spate în timp ce trece şi aceasta peste obstacol. Timpul de depăşire al obstacolului depinde de viteza cu care vă deplasaţi.
REZUMAT
În momentul în care veţi stăpâni manevrele de urgenţă, vă veţi simţi mult mai în siguranţă şi vă veţi deplasa cu mai multă încredere. Veţi putea circula „fără griji” – aşa cum spun cicliştii din California. Este o caracteristică a bicicliştilor care au experienţă şi, în plus, este un avantaj care ajută la menţinerea bicicletei într-o bună stare de funcţionare.

Comentarii

< ÎNAPOI LA PRIMA PAGINĂ

< DESPRE MINE

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


AM FOST ȘI AICI

Cheile Garlistei - Mutii Aninei

Poiana Marului - O noapte la cort