Dincolo de hărți - Călătorim și povestim aventuri de tot felul

Căderea frunzelor - O escapadă relaxantă de toamnă

Imagine
 Play la idei Vine o vreme când a lăsa pe mai târziu, pe „data viitoare” devine un risc pe care cu greu ni-l mai asumăm. Uneori n-o mai facem, că prea am amânat o viaţă timp de o viaţă, așa că m-am abonat la Lunca Timișului în această toamnă 🙂, și am făcut plimbări frumoase cu bicicleta cercetând anumite cotloane, locuri care pot spune că, s-au strecurat în sufletul meu și se cuibăresc acolo pentru mult timp. În timp ce mie îmi place să merg pe trasee, alții poate preferă șoseaua. O bicicletă de munte poate să te ducă unde una cursieră nu ajunge – în pădure. Am pedalat printre pomii plini de culoare și am trecut prin mai multe sate, precum și alte locuri mai vechi sau mai noi, neștiind când ajung acasă. Încerc să trag de mine zi de zi pentru a merge mai departe, altă alternativă neavând. După cum am mai menționat, fac ieșiri pentru că „îmi place să merg cu bicicleta, și revin constant pentru a trăi iar si iar același vis de care nu mă satur, pentru că îmi amintește de copilărie, pentr

Deplasarea prin intersectii

Intersecţiile sunt locurile unde se pun în aplicare toate abilităţile de a circula cu bicicleta în trafic. Dacă circulaţi cu uşurinţă prin intersecţii, atunci puteţi stăpâni orice altă situaţie în trafic.
În intersecţii, treceţi în poziţia corectă pe bandă în funcţie de direcţia în care vă deplasaţi. Adesea, veţi fi nevoit să vă schimbaţi poziţia normală de pe partea dreaptă a benzii. Dacă vreţi să viraţi la dreapta, rămâneţi pe dreapta. Dar dacă vreţi să viraţi la stânga, treceţi pe centrul şoselei. Dacă mergeţi înainte, treceţi între vehiculele care virează spre dreapta sau spre stânga. 
VIRAJELE LA DREAPTA 
Virajele la dreapta sunt cele mai uşoare. Rămâneţi pe banda de pe dreapta, priviţi în jur la trafic pentru a vă asigura şi viraţi la dreapta. Pentru a evita lovirea de bordură, circulaţi pe mijlocul benzii din dreapta dacă aceasta este îngustă, aşa cum aţi face pe un drum drept. Nu uitaţi că partea din spate a unei maşini trece foarte aproape de colţul curbei atunci când virează la dreapta.
La un semafor sau în caz de viraj la dreapta pe roşu, permis prin lege, permis prin lege, acordaţi prioritate vehiculelor care vin din stânga de pe strada transversală. Întotdeauna trebuie să acordaţi prioritate pietonilor pe trecerile pentru pietoni. Bicicliştii se supun aceloraşi reguli de circulaţie ca şi automobiliştii. 
Anunţarea faptului că viraţi la dreapta este o dovadă de politeţe faţă de şoferii care ar fi nevoiţi să vă aştepte dacă aţi merge înainte. Cel mai eficient mod de a anunţa un viraj la dreapta este să indicaţi aceasta cu braţul drept. 
SCHIMBAREA POZIŢIEI PE BANDA DE CIRCULAŢIE 
Pentru majoritatea manevrelor în intersecţii sunteţi nevoit să shimbaţi poziţia pe bandă. Chiar şi între intersecţii sau când viraţi la dreapta, aşa cum am descris mai sus, veţi fi nevoit să treceţi mai mult spre partea stângă a benzii de pe dreapta. Până acum am descris doar pe scurt cum trebuie să priviţi înapoi şi să vă asiguraţi în privinţa traficului care se desfăşoară în spate. 
Dar atunci când viraţi la stânga, adesea sunteţi nevoit să treceţi de pe o bandă pe alta. Este timpul să oferim detalii. Înainte de a schimba poziţia pe bandă, întotdeauna este obligatoriu să priviţi înapoi la traficul din spate. Simţul echilibrului poate fi controlat mintal, astfel că aveţi nevoie de practică pentru a putea întoarce capul fără să vă pierdeţi echilibrul. 
Unii biciclişti schimbă poziţia pe bandă fără a privi înapoi deoarece se tem că se vor dezechilibra. Nu vă încredeţi în urechi! Multe maşini nu produc zgomot şi o bicicletă care s-ar afla în spate nu va putea fi auzită. 
Exersaţi tehnica de a privi în spate într-o parcare goală. Deplasaţi-vă de-a lungul unei linii drepte trasată cu vopsea. Întoarceţi capul pentru a privi în spate şi apoi priviţi din nou în faţă pentru a vedea dacă mai circulaţi încă în linie dreaptă. Pentru a evita dezechilibrul, gândiţi-vă la poziţia braţelor. Dacă nu întoarceţi ghidoanele, nu vă veţi dezechilibra. 
Întoarceţi capul pentru a privi în spate chiar dacă aveţi oglindă retrovizoare. Oglinda vă poate ajuta să urmăriţi traficul care se află exact în spate, dar nici o oglindă nu vă va arăta maşinile sau bicicliştii din lateral. 
Cel mai eficient mod de a privi în spate depinde de poziţia în timpul deplasării. Dacă staţi drept, întoarceţi gâtul şi spatele. Dacă sunteţi aplecat, întoarceţi capul înclinându-l spre lateral. Unii biciclişti îşi vâră capetele sub braţe. 
COOPERAREA CU ŞOFERII 
Aşadar aţi privit în spate. Ce urmează? Dacă se află o maşină foarte aproape în spatele dumneavoastră, lăsaţi-o să treacă şi preocupaţi-vă de următoarea maşină. 
De obicei, şoferul următor va avea timp pentru a reacţiona la semnalele dumneavoastră. Dacă indicaţi clar intenţia pe care o aveţi, în cele mai multe cazuri şoferul vă va permite să intraţi în şir. 
Întindeţi braţul stâng pentru a semnala că vreţi să treceţi spre stânga. Aşteptaţi câteva secunde apoi priviţi din nou în spate pentru a verifica dacă şoferul a încetinit sau v-a creat spaţiu. 
Întoarcerea capului pentru a privi în spate este de asemenea un semnal. În cazul traficului încet şi aglomerat este nevoie să menţineţi mâinile pe ghidoane pentru a fi gata să frânaţi. De obicei puteţi intra în rând cu maşinile în timp ce indicaţi aceasta doar prin întoarcerea capului. Oricare ar fi semnalul pe care îl folosiţi, întotdeauna asiguraţi-vă că şoferul din spatele dumneavoastră a observat acest semnal şi v-a creat spaţiu.
Traversaţi o bandă de circulaţie în două etape; prima etapă este traversarea liniei de marcaj şi a doua etapă este traversarea spre cealaltă parte a benzii.
Nu vă schimbaţi poziţia pe bandă până când nu sunteţi sigur că şoferul v-a creat spaţiu. Majoritatea şoferilor vor face aceasta, dar nu există garanţie. Simplul semnal pe care îl faceţi nu vă oferă siguranţa că vă puteţi schimba poziţia pe bandă. Doar răspunsul şoferului faţă de semnalul dumneavoastră vă oferă această siguranţă. 
Dacă începeţi din timp shimbarea poziţiei, astfel încât să cooperaţi cu doi şoferi, veţi reuşi aproape întotdeauna; dacă primul şofer nu vă acordă spaţiu, cel de-al doilea mai mult ca sigur vă va crea acest spaţiu. Aşadar, anticipaţi-vă mişcările şi plănuiţi-le din timp. 
Pe şoselele unde se circulă cu viteză mare, este posibil ca şoferii să nu aibă timp pentru a reacţiona la semnele dumneavoastră. În acest caz trebuie să aşteptaţi o pauză în trafic şi să traversaţi toate benzile deodată. 
VIRAJELE LA STÂNGA 
Pentru a pregăti un viraj la stânga, schimbaţi benzile până când ajungeţi în poziţia din care puteţi vira la stânga. Vă deplasaţi spre centrul străzii şi aici nici o maşină din stânga dumneavoastră nu va merge drept înainte. Dacă pe culoarul pe care se desfăşoară traficul pentru viraj la stânga se desfăşoară şi traficul pentru mers continuu, deplasaţi-vă şi circulaţi pe partea laterală stângă a acestui culoar. Dacă este un culoar doar pentru viraj la stânga, circulaţi pe partea laterală dreaptă a acestuia sau pe centrul lui, în funcţie de lăţimea lui. Pe o stradă obişnuită, cu două benzi, viraţi la stânga din poziţie de apropiere faţă de linia centrală a străzii. 
Ar putea părea periculos să treceţi în centrul străzii, dar de fapt centrul străzii este cea mai bună poziţie din care să viraţi la stânga. Atunci când vă aflaţi în poziţia corectă, vehiculele la care trebuie să fiţi atent se află în faţa dumneavoastră. Din moment ce vă aflaţi pe partea stângă a vehiculelor care vin din spate pe banda de sens continuu, nu este nevoie să priviţi în spate în timp ce viraţi la stânga. Vă puteţi concentra la traficul din stânga, din dreapta şi din faţă. 
Este posibil să fiţi nevoit să traversaţi mai mult decât doar o bandă pentru a ajunge în poziţia de viraj la stânga. Traversaţi fiecare bandă în două etape. În prima etapă traversaţi linia de marcaj asfel încât să vă aflaţi în interiorul următoarei benzi. În cea de a doua etapă, traversaţi spre partea laterală opusă a benzii respective. În fiecare etapă priviţi în spate şi găsiţi un şofer care să vă creeze spaţiu. 
Când sunteţi în poziţia adecvată pentru viraj la stânga, acordaţi prioritate traficului din stânga, din dreapta şi din faţă. Nu trebuie să vă opriţi, puteţi să vă deplasaţi încet spre centul intersecţiei, precum procedează şi maşinile. Puteţi să vă deplasaţi mai repede atunci când există o pauză în trafic. Este posibil să treceţi pe lângă o maşină care se apropie şi care virează la stânga astfel încât veţi fi în dreapta acesteia şi ea va fi în dreapta dumneavoastră. 
Atunci când viraţi la stânga, nu permiteţi maşinilor din spate care virează tot la stânga să vă depăşească pe partea dreaptă. În timp ce aşteptaţi, menţineţi-vă aproape de centrul benzii sau semnalizaţi cu braţul drept. Când intraţi în intersecţie, deplasaţi-vă drept înainte pe o distanţă scurtă astfel încât maşinile din spate care vor vira la stânga să poată trece în stânga dumneavoastră. 
Modalităţi corecte pentru virajele la stânga: biciclistul (a) a virat la stânga aflându-se în poziţie centrală pe o bandă îngustă cu viraj obligatoriu la stânga. Bandă cu viraj obligatoriu la stânga:Bandă cu direcţie obligatorie la stânga sau înainte: aşteptaţi la semafor în apropiere de centrul unei astfel de benzi, astfel încât un şofer să nu vă poată depăşi strecurându-se pe partea greşită. Biciclistul (b) a virat la stânga aflându-se în poziţie centrală pe o bandă cu direcţie obligatorie la stânga sau înainte. Bandă fără restricţie de sens:biciclistul (c) intră în intersecţie de pe o poziţie de apropiere faţă de linia de marcaj centrală a unei străzi cu două benzi în sensuri opuse şi intră pe banda interioară a unei străzi cu patru benzi pentru a evita maşina care a virat la dreapta şi care a intrat pe banda exterioară
Dacă până în momentul când ajungeţi în intersecţie nu reuşiţi să treceţi în poziţia adecvată pentru viraj la stânga, nu forţaţi situaţia. Treceţi drept înainte prin intersecţie. Viraţi la stânga în următoarea intersecţie sau traversaţi spre cealaltă parte a străzii, întoarceţi-vă înapoi şi viraţi la dreapta. 
Este de asemenea permis să urmaţi direcţia la stânga ca pieton. În acest fel puteţi să mergeţi spre stânga în mod legal, în ciuda semnului care indică ”viraj la stânga interzis” sau puteţi astfel să faceţi faţă unor situaţii din trafic care vă depăşesc abilităţile de a circula pe bicicletă. În colţul drept al intersecţiei, opriţi-vă complet. Nu viraţi brusc la stânga; această mişcare nu este niciodată lipsită de riscuri deoarece sunteţi nevoit să vă asiguraţi în privinţa traficului din toate cele patru direcţii deodată. În schimb, opriţi-vă şi mergeţi pe jos spre un loc de unde puteţi reintra în trafic fără riscuri. 
TRAVERSAREA INTERSECŢIEI 
Traversarea intersecţiei este uşoară în comparaţie cu un viraj la stânga. Este posibil să fiţi nevoit să schimbaţi benzile, dar de obicei nu prea multe. 
Atunci când treceţi drept înainte prin intersecţie, nu intraţi pe o bandă cu viraj obligatoriu la dreapta. Asiguraţi-vă că vehiculele care vor vira la dreapta vă depăşesc prin dreapta. Dacă există o bandă marcată pentru direcţie obligatorie la dreapta sau înainte, circulaţi în apropierea părţii laterale din stânga acestei benzi. Uneori este posibil să fiţi nevoit să intraţi pe a doua sau a treia bandă dinspre bordură pentru a evita vehiculele care virează la dreapta
Atunci când doriţi să treceţi drept înainte prin intersecţie, rămâneţi pe partea stângă a vehiculelor care vor vira la dreapta. Nu treceţi pe partea dreaptă a vehiculelor decât dacă doriţi să viraţi la dreapta.
Atunci când vă apropiaţi de o intersecţie unde maşinile aşteaptă la semafor, niciodată nu depăşiţi prima maşină. Niciodată nu ştiţi sigur când sau în ce direcţie va porni acea maşină. În plus, în timp ce depăşiţi maşina, dincolo de ea ar putea să apară un pieton sau alt obstacol neprevăzut. Cel mai greu de traversat este acel tip de intersecţie care arată cel mai simplu – pe o stradă îngustă cu două benzi. Vehiculele de pe banda din dreapta se deplasează spre trei direcţii diferite – dreapta, înainte şi stânga! Totuşi, pe o stradă cu locuri de parcare pe lateral, spaţiul liber dintre maşinile parcate şi colţul străzii serveşte drept bandă pentru viraj la dreapta. Nu treceţi spre dreapta în acest spaţiu. Continuaţi să circulaţi drept înainte. 
Pe o stradă fără locuri de parcare, treceţi puţin spre centrul benzii pentru a-i împiedica pe şoferii care vor să vireze la dreapta să vă depăşească prin stânga. Cu puţină dibăcie, vă puteţi poziţiona la o distanţă adecvată faţă de bordură astfel încât maşinile să vă poată depăşi prin dreapta pentru a vira în mod legal la dreapta, pe roşu. 
Unii automobilişti ezită să treacă printre un biciclist şi bordură chiar şi pentru un viraj la dreapta. Cu mâna dreaptă, indicaţi-le că pot trece. 
REZUMAT 
Puteţi traversa cu bicicleta majoritatea intersecţiilor, cu uşurinţă şi fără riscuri. Cheia cuccesului este poziţionarea corectă pe banda de circulaţie. Anticipaţi din timp faptul că trebuie să schimbaţi benzile şi plănuiţi aceste mişcări chiar şi cu mai mult timp înainte, dacă este necesar, mai ales în cazul virajelor la stânga. Chiar şi atunci când vă deplasaţi drept înainte, adesea este nevoie să vă îmbunătăţiţi poziţia pe banda de circulaţie pentru a evita conflictele cu vehiculele care vor vira la dreapta. Stăpânirea tehnicii de a privi la traficul din spate este esenţială. Păstrarea poziţiei corecte pe bandă vă menţine în câmpul de vizibilitate al şoferilor şi vă ajută să ajungeţi în locul unde vă puteţi concentra la traficul din faţă atunci când intraţi în intersecţie. Fiţi atenţi la şoferii care nu semnalizează, nu acordă prioritate sau se răzgândesc brusc în privinţa direcţiei spre care să se îndrepte.

Comentarii

< ÎNAPOI LA PRIMA PAGINĂ

< DESPRE MINE

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


AM FOST ȘI AICI

Cheile Garlistei - Mutii Aninei

Poiana Marului - O noapte la cort