Dincolo de hărți - Călătorim și povestim aventuri de tot felul

Căderea frunzelor - O escapadă relaxantă de toamnă

Imagine
 Play la idei Vine o vreme când a lăsa pe mai târziu, pe „data viitoare” devine un risc pe care cu greu ni-l mai asumăm. Uneori n-o mai facem, că prea am amânat o viaţă timp de o viaţă, așa că m-am abonat la Lunca Timișului în această toamnă 🙂, și am făcut plimbări frumoase cu bicicleta cercetând anumite cotloane, locuri care pot spune că, s-au strecurat în sufletul meu și se cuibăresc acolo pentru mult timp. În timp ce mie îmi place să merg pe trasee, alții poate preferă șoseaua. O bicicletă de munte poate să te ducă unde una cursieră nu ajunge – în pădure. Am pedalat printre pomii plini de culoare și am trecut prin mai multe sate, precum și alte locuri mai vechi sau mai noi, neștiind când ajung acasă. Încerc să trag de mine zi de zi pentru a merge mai departe, altă alternativă neavând. După cum am mai menționat, fac ieșiri pentru că „îmi place să merg cu bicicleta, și revin constant pentru a trăi iar si iar același vis de care nu mă satur, pentru că îmi amintește de copilărie, pentr

Deplasarea prin intersectii mai deosebite

Nu toate intersecţiile sunt de tip standard – străzi care se intersectează în formă de cruce. Deşi principiile poziţionării pe banda de circulaţie se aplică tuturor tipurilor de intersecţii, unele situaţii pot crea confuzii şi merită o atenţie specială.
INTRAREA PE ŞOSEA
Pentru a se poziţiona pe banda de circulaţie, bicicliştii adesea circulă pe contrasens sau traversează intersecţia în mod inadecvat. Nu procedaţi astfel!
Dimpotrivă, căutaţi un loc bun pe unde să intraţi şi din care puteţi efectua o manevră specifică în intersecţii: un viraj la stânga sau la dreapta sau o schimbare a benzii pentru a vă integra în trafic. Trebuie să vă supuneţi regulilor de circulaţie de îndată ce vă aflaţi pe şosea şi chiar dacă sunteţi nevoit să mergeţi alături de bicicletă pe o distanţă scurtă până la un drum de acces, o pornire legală este mult mai sigură. În plus, adesea trebuie să porniţi cu viteză pentru a vă putea integra în derularea normală a traficului.
Atunci când intraţi pe şosea de pe o străduţă laterală, circulaţi pe mijlocul acesteia. Un pieton s-ar putea apropia de pe trotuarele din ambele părţi şi o maşină ar putea fi pe punctul de a intra pe străduţă din ambele direcţii. Plasându-vă în centru, puteţi vedea în ambele direcţii în egală măsură.
Atunci când intraţi pe şosea, priviţi în stânga, dar întotdeauna şi, în dreapta, la pietoni sau maşini în depăşire.
Chiar şi atunci când vă pregătiţi să viraţi la dreapta spre o şosea rurală, priviţi la stânga, la dreapta, la stânga şi apoi din nou la dreapta. O maşină se poate ivi brusc blocându-vă accesul spre şosea.
INTERSECŢIILE DIAGONALE
Traficul se desfăşoară conform regulilor pentru intersecţiile în diagonală, dar este mai greu pentru şoferi să privească spre strada diagonală transversală din spatele lor. Fiţi atent mai ales la camionete şi camioane care nu au vizibilitate spre partea dreaptă din spate.
Unele viraje, într-o intersecţie diagonală, nu sunt foarte abrupte astfel că maşinile nu vor încetini foarte mult. Fiţi atent la traficul care se apropie de pe stânga şi asiguraţi-vă că şoferii v-au observat.
RAMPELE DE OCOLIRE
Atunci când circulaţi pe o şosea şi pe partea dreaptă apare o rampă de ocolire prin urcare, menţineţi-vă poziţia normală pe bandă. Traficul din spate, de pe rampă, mai întâi va trece prin dreapta dumneavoastră apoi prin stânga..
Dacă treceţi pe lângă o rampă de ocolire cu urcare sau coborâre, precum în (a), circulaţi în linie dreaptă. Intraţi sau ieşiţi circulând pe partea dreaptă a rampei precum în (b). Dacă şoseaua are o rampă scurtă, păstraţi-vă poziţia precum în (c), evitând să treceţi pe partea dreaptă şi apoi iar pe stânga. Puteţi evita continuarea traseului pe şosea prin intrarea pe partea stângă a rampei precum în (d), dar apoi plasaţi-vă în poziţia normală pe bandă când traficul o va permite.
O rampă de coborâre se aseamănă cu o bandă pentru viraj la dreapta, cu excepţia faptului că traficul este mai rapid. Dacă vă îndreptaţi înainte şi rampa se termină pe partea dreaptă, rămâneţi în poziţia normală de trafic, pe partea stângă. Vehiculele care ies vă vor depăşi pe dreapta şi vehiculele care merg înainte vă vor depăşi pe stânga.
Când treceţi pe lângă o rampă de coborâre, şoferii care ies de pe aceasta vor ezita să vă depăşească pe partea dreaptă. Este eficient dacă vă menţineţi puţin mai mult spre stânga decât de obicei şi semnalizaţi că veţi vira la stânga. Şoferii pot vedea de la distanţă semnalizarea cu mâna, ceea ce este de folos chiar şi atunci când maşinile se deplasează la viteza unei şosele naţionale.
Un drum cu un singur sens poate avea rampe de ocolire (cu urcare/coborâre) pe partea stângă. Când intraţi, prin stânga, pe o rampă, circulaţi pe partea stângă a acesteia şi apoi pe partea stângă a şoselei până ce veţi putea să reveniţi la poziţia normală pe banda de circulaţie. Atunci când ieşi de pe o rampă spre stânga, traversaţi spre stânga înainte de rampă şi circulaţi pe partea stângă a rampei până ce vă puteţi muta, fără riscuri, în poziţia normală pe bandă.
Uneori două drumuri se vor uni sau se vor despărţi, dar numărul total de benzi va rămâne acelaşi. De exemplu, câteva drumuri cu o singură bandă se pot uni într-o şosea cu două benzi, dar cu un singur sens. În traficul de mare viteză este mai bine să circulaţi lângă margine, precum în cazul rampelor. Atunci când intraţi sau ieşiţi prin stânga, în traficul mai lent, puteţi circula pe partea dreaptă a şoselei de pe stânga, evitând astfel traversarea multor benzi.
INTERSECŢIILE CU SENS GIRATORIU
O intersecţie cu sens giratoriu are în centru o stradă circulară cu direcţie circulară spre stânga şi cu câteva străzi laterale direcţionate spre dreapta.
Într-o intersecţie cu sens giratoriu, banda din dreapta este aşadar banda pentru virajele la dreapta, folosită atunci când intraţi sau ieşiţi din trafic.Intraţi pe strada circulară pe banda dreaptă dacă intenţionaţi să viraţi la dreapta la prima ieşire (stradă laterală). Dar dacă intenţionaţi să treceţi dincolo de prima ieşire, treceţi pe banda interioară atunci când intraţi în intersecţie. Circulaţi pe marginea exterioară a benzii interioare. Atunci când vă aflaţi pe banda interioară este util uneori să semnalizaţi cu mâna faptul că veţi vira la stânga; şoferii nu se tem astfel să vă depăşească prin dreapta atunci când ies din intersecţia circulară.
Treceţi iarăşi pe banda exterioară în timp ce vă apropiaţi de ieşire. Folosiţi tacticile obişnuite şi semnalizarea cu mâna pentru schimbarea benzilor.
Intersecţie cu sens giratoriu: Rămâi pe partea dreaptă dacă urmează să părăseşti sensul giratoriu la prima ieşire (varianta a). Foloseşte banda din interior dacă urmează să părăseşti sensul giratoriu la a doua sau a treia ieşire (variantele b sau c).
Din cauza curbei circulare spre stânga, maşinile se deplasează drept înainte pentru a putea vira apoi spre dreapta. Din acest motiv este foarte periculoasă trecerea pe lângă o ieşire laterală dacă vă aflaţi pe banda dreaptă. Bicicliştii care rămân mereu pe partea dreaptă vă vor spune că intersecţiile circulare sunt periculoase. Dar vă va fi surprinzător de uşor dacă veţi traversa intersecţia pe banda interioară. Şoferii nu circulă cu viteză mare pe această bandă deoarece se deplasează circular.
DOUĂ VIRAJE SUCCESIVE LA STÂNGA
Uneori sunteţi nevoit să efectuaţi două viraje la stânga, în timp scurt, unul după celălalt; de exemplu atunci când viraţi spre stânga la o intersecţie şi apoi viraţi spre stânga spre un drum de acces.
În acest caz, nu vă îndreptaţi spre partea dreaptă a străzii după primul viraj la stânga. Este posibil să nu aveţi timp să treceţi din nou pe banda stângă. Încheiaţi-vă primul viraj la stânga aflându-vă pe banda corectă pentru cel de-al doilea viraj la stânga.
VIRAJELE LA STÂNGA PE STRĂZILE CU SENS UNIC
Dacă o stradă cu sens unic are două sau mai multe benzi, în majoritatea zonelor legile vă permit să circulaţi pe oricare parte. Atunci când viraţi la stânga de pe o stradă cu sens unic spre o altă stradă cu sens unic, este mai uşor şi mai sigur dacă treceţi dincolo de colţ aflându-vă pe partea stângă.
BENZI SPECIALE PENTRU BICICLETE ÎN INTERSECŢII
Pistele speciale pentru biciclete le oferă bicicliştilor o bandă îngustă în dreapta automobiliştilor. Uneori sunteţi nevoit să circulaţi în afara benzilor pentru biciclete, pentru a fi în siguranţă, mai ales în intersecţii. Depăşiţi vehiculele mai lente prin stânga. Dacă depăşiţi prin dreapta, vehiculul pe care îl depăşiţi ar putea vira spre dreapta fără ca şoferul să vă vadă; în plus vehiculul vă ascunde de şoferii care se apropie şi care ar putea să vireze spre stânga în faţa dumneavoastră.
Avoid crossing paths with turning traffic in a bike lane (6 kB gif)

Probleme care aparîn cazul virajelor la dreapta, ca urmare a poziţionării biciclistului pe banda specială. Biciclistul care se deplasează drept înainte îşi încrucişează traseul cu vehiculele care virează spre dreapta. Şoferul (a) trebuie să privească la vehiculele din stânga şi din faţă şi este posibil să nu-l observe pe biciclist. Dacă şoferul (a) îi acordă totuşi prioritate biciclis- tului, şoferul (b) care virează la stânga şi care nu-l poate vedea pe biciclist, ar putea să apară în calea biciclistului, iar şoferul (c) trebuie să aştepte. Biciclistul, nefiind sigur dacă şoferii (a) şi (c) vor vira, este nevoit să privească atât în spate cât şi în faţă.

Leave the bike lane if necessary to avoid conflicts with turning traffic(6 kB gif)
Biciclistul a ieşit de pe banda pentru biciclete înainte de a ajunge în intersecţie. Acum nimeni nu mai este nevoit să privească în spate şi în faţă în acelaşi timp. Şoferul (a) poate vira la dreapta în mod regulamentar şi fără riscuri. Biciclistul şi şoferul (c) pot trece drept înainte prin intersecţie. Şoferul (b) îl poate vedea pe biciclist şi ştie că trebuie să acorde prioritate. Prin părăsirea benzii pentru biciclete, le indicaţi şoferilor care vor vira la dreapta că ar trebui să treacă pe dreapta.

Atunci când intenţionaţi să viraţi la stânga, treceţi pe partea stângă înainte de a ajunge în intersecţie, după cum am descris anterior în această carte. Atunci când doriţi să mergeţi drept înainte, nu permiteţi vehiculelor care vor vira la dreapta să treacă în stânga dumneavoastră şi apoi să vă blocheze calea. Dar dacă banda pentru biciclete se află pe partea stângă a unei benzi pentru viraje la dreapta, va fi nevoie să treceţi pe stânga (în afara pistei) înainte de intersecţie şi să intraţi pe aceeaşi bandă cu maşinile. Atunci când viraţi la dreapta puteţi rămâne pe pista pentru biciclete.
Unii şoferi ar putea crede că pista pentru biciclete este „locul dumneavoastră” şi că ar trebui să rămâneţi acolo. Siguranţa dumneavoastră este mai importantă. Fie că există pentru biciclete, fie că nu există, este bine să urmaţi instrucţiunile din această carte cu privire la poziţionarea pe banda de circulaţie.
REZUMAT

Acestea au fost tipurile de intersecţii dificile. Atunci când vă veţi descurca în astfel de intersecţii, vă veţi putea deplasa cu bicicleta oriunde. Veţi fi capabil să vă descurcaţi şi în intersecţiile care nu sunt descrise aici, prin folosirea principiilor referitoare la schimbarea benzilor şi la poziţionarea pe bandă, principii care stau la baza tuturor manevrelor necesare în intersecţii.

Sursa : http://www.biciclete.net/

Comentarii

< ÎNAPOI LA PRIMA PAGINĂ

< DESPRE MINE

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


AM FOST ȘI AICI

Cheile Garlistei - Mutii Aninei

Poiana Marului - O noapte la cort