Dincolo de hărți - Călătorim și povestim aventuri de tot felul

Căderea frunzelor - O escapadă relaxantă de toamnă

Imagine
 Play la idei Vine o vreme când a lăsa pe mai târziu, pe „data viitoare” devine un risc pe care cu greu ni-l mai asumăm. Uneori n-o mai facem, că prea am amânat o viaţă timp de o viaţă, așa că m-am abonat la Lunca Timișului în această toamnă 🙂, și am făcut plimbări frumoase cu bicicleta cercetând anumite cotloane, locuri care pot spune că, s-au strecurat în sufletul meu și se cuibăresc acolo pentru mult timp. În timp ce mie îmi place să merg pe trasee, alții poate preferă șoseaua. O bicicletă de munte poate să te ducă unde una cursieră nu ajunge – în pădure. Am pedalat printre pomii plini de culoare și am trecut prin mai multe sate, precum și alte locuri mai vechi sau mai noi, neștiind când ajung acasă. Încerc să trag de mine zi de zi pentru a merge mai departe, altă alternativă neavând. După cum am mai menționat, fac ieșiri pentru că „îmi place să merg cu bicicleta, și revin constant pentru a trăi iar si iar același vis de care nu mă satur, pentru că îmi amintește de copilărie, pentr

Nu pleca pe munte fara: ce punem in rucsac

Nu pleca pe munte fără lucrurile care-ți pot uşura călătoria sau chiar salva viața.
Siguranța pe munte: Fiecare om care merge pe munte, indiferent că participă la o tură între prieteni sau la una ghidată, indiferent că e o tură de o zi sau una mai lungă, trebuie să aibă la el un minimum necesar. O drumeție pe munte îți poate oferi o experiență de neuitat, libertate, dar și dovada că poți să-ți depășești limitele. În același timp, poate fi periculoasă sau chiar fatală dacă nu îți iei câteva măsuri de siguranță. 
Prima măsură de siguranță pentru mersul pe munte, este echiparea corespunzătoare. Te îmbraci potrivit vremii și sezonului în care te afli. Traseele montane din timpul iernii necesită măsuri de precauţie în plus faţă de turele din celelalte anotimpuri din an.

Protejează-ţi capul
Acoperă capul cu o căciulă iar daca este foarte frig se poate acoperi și cu gluga de la geacă. Ochelari (schi), cagulă, sunt utile când bate vântul puternic/viscol.
Ochelarii de soare sunt extrem de importanți atât vara, cât și iarna. Încercă să-ți iei niște ochelari de soare cu grad mare de protecție la ultraviolete.
Crema de protecție solară este la fel de importantă și iarna, și vara. Razele UV sunt mult mai puternice pe munte.
Îmbrăcămine/impermeabile
O regulă general valabilă este că în orice excursie la munte să te îmbraci în straturi. Îmbrăcămintea trebuie să fie de calitate. Indiferent ce ai pe tine la plecare, în drumețiile montane, starea vremii se poate schimba de la un minut la altul, așa că e bine să fii întotdeauna pregătit pentru modificările de relief (versanți însoriți, umbriți) și pentru condițiile atmosferice (vânt, ploaie, frig, etc.). Suntem constienti ca doar experimentand iti poti alege echipamentul de munte adecvat. Dar până atunci, iți venim în ajutor oferindu-ți câteva criterii după care sa te ghidezi:
Prin urmare pe munte ai nevoie de:
Primul strat - Imbrăcămintea termică.
Pentru partea superioară a corpului, în contact direct cu pielea, este indicat tricou (sunt de preferat cele cu acțiune termică, hidroabsorbantă, Aceasta menține foarte bine temperatura corpului, lasă pielea să respire, se usucă repede și nu reține mirosurile).
Stratul din mijloc - Îmbrăcămintea izolantă.
Al doilea strat include o imbrăcăminte lejeră, de densitate medie, cu tehnologie polartech. Are rolul să stocheze căldura și totodată să faciliteze eliminarea transpirației. Polar, bluză de lână sau jachetă softshell/windstopper
Stratul exterior - Îmbrăcămintea impermeabilă.
Este vorba despre ultimul strat, aflat în contact direct cu aerul. Categoria include geci cu strat protectiv împotriva ploii, vântului și zăpezii (hardshell, softshell, windstopper).
Acestea trebuie să fie capabile să disipeze umezeala acumulată în straturile inferioare. În acelasi timp, trebuie să aibă o bună respirabilitate (să permită evaporarea transpirației produsă în timpul efortului fizic, evitând răcirea corpului) și o actiune impermeabilă (să împiedice pătrunderea vântului, ploii și frigului).
Nu te îmbrăca în haine de bumbac, acest tip de material păstreză umezeala. Odată îmbibate cu umezeală, se usucă foarte greu. Și în loc să mențină un climat favorabil la nivelul corpului, il răcesc, temperatura percepută fiind cu câteva grade sub nivelul celei reale.
Oricum, e bine să ai întotdeauna la tine și o pelerină de ploaie, te poate scoate din multe încurcături. Dacă totuși te-a prins ploaia și apa a reușit să-ți intre până la piele, întotdeauna e bine să ai la tine haine de schimb.
Pantaloni impermeabili de trekking
Stratul care intră în contact cu pielea să fie format dintr-o pereche de pantalon de corp, iar stratul superior din pantalon să fie impermeabil la vânt şi apă. 
Sunt foarte comozi şi sunt pentru toate anotimpurile. 
Bocancii
Pe munte trebuie să fi încălţat corespunzător. Bocancii de iarnă trebuie sa fie căldurosi, impermeabili cu talpa groasă-ridată, capabilă să facă faţă terenului accidentat şi să nu alunece, şi nu în ultimul rând puţin largi pe picior, atât cât să poti purta două perechi de ciorapi mai groşi.
Ciorapi
 Contează și ce șosete  folosești... Ciorapii trebuie sa fie groşi, cel puţin o pereche să fie din lână merinos. Ia cu tine câteva perechi de ciorapi în plus ca să ai de schimb.
Parazăpezi 
Fie că e doar roua dimineții sau te prinde ploaia ba chiar vrei să faci un traseu prin zăpadă, atunci parazăpezile nu trebuie nici ele să lipsească. Indiferent de anotimp, parazăpezile nu te scapă doar de umezeală, ele ţin şi de cald. Sunt indicate și pentru drumețiile prin fânețe sau protecție împotriva viperelor.
Mănuşile
Mănuşle cu un singur deget sunt cele mai călduroase în timpul iernii. Asigură-te că stratul superior al mănuşii este impermeabil. În concluzie, când iți cumperi echipamentul de trekking, trebuie să găsești calea de mijloc între confort, lejeritate și siguranță. 
• Bețe de trekking
Beţele nu sunt obligatorii  dar sunt de mare ajutor. Prin urmare bețele de trekking te ajută să-ți păstrzi echilibrul, să mergi prin zăpada mare şi nu numai. În cazul în care duci un rucsac mai greu, cu ajutorul lor, preiau din greutatea totală, dar te ajută şi să îți  impui un ritm atât la urcare cât și la coborâre. Sunt indicate cele telescopice pentru că sunt ușor de transportat. În caz de nevoie, două beţe mai rezistente găsite în pădure, înlocuiesc cu succes pentru scurt timp beţele de trekking. 
Colţarii şi pioletul
În perioada de iarnă pentru parcurgerea unei zone cu zăpadă îngheţată sau cu gheaţă, necesită o pereche de colţari pentru aderenţă. Pioletul se foloseşte de obicei în turele de iarnă împreună cu colţarii şi este bun penru căţărare şi în timpul alunecăii pentru frânare.
Rachete.
Ele permit înaintarea cu uşurinţă şi stopează scufundarea piciorului în zăpadă. Sunt utile doar în zăpada mare. 
 Rucsacul potrivit.
Volumul este cel mai evident criteriu, de aceea tebuie să alegi rucsacul în funcție şi de durata drumețiilor. Rucsacurile se diferentiază de la cei 20 de litri, utili pentru o tură (de vară) de o zi, până la cei de 80, folositori folositori pentru mai multe zile. Având în vedere că vei avea un traseu plin de urcușuri şi coborâşuri, greutatea din spatele tău se adaugă la efortul depus şi e deajuns să fi la o singură tură pe munte cu un rucsac ce nu e făcut special pentru așa ceva. 
Husa pentru rucsac ar trebui să nu lipsească. Cu ea se acoperă rucsacul atunci când plouă şi astfel păstrăm tot ce avem în rucsac uscat. 
Alte recuzite 
Trusa medicală de prim ajutor.
Ce ar trebui sa conţină ea:  leucoplast, o sticluță de apă oxigenată, plasturi, feșe sterile, fașă elastică, analgezice, antiinflamatoare, plic de magneziu etc.), forfecuță/briceag, ac-aţă. etc.
Un telefon mobil e vital, pentru a putea apela ajutorul în caz de urgență. Pentru că știm cât (nu)ține bateria unui smartphone, e bine sa mai avem la noi și o mică baterie externă, un power bank.
Frontala este foarte utilă, pentru că s-ar putea ca turele să nu se termine întotdeauna când ne-am programat noi, iar deplasarea în pădure pe întuneric nu este o experiență foarte fericită. Nu pleca niciodată într-o drumeție fără frontală. Eu am întotdeauna în rucsac și baterii de rezervă. Alege o lanternă frontală, care se fixează pe cap/cască, nu o lanternă clasică, pentru că ai nevoie de mâini pentru alte lucruri. Verifică deci întotdeauna ca aceste două elemente să nu-ți lipsească niciodată din rucsac. 
Să nu lipsească: busola, gps, harta, sticlă apă, butelie, chibrite (brichetă). Mai există și varianta amnarului cu magneziu.
Un briceag multifuncțional și câțiva metri de șnur te pot salva din multe situații neprevăzute care pot apărea pe munte.
Fluier este util prin pădure în zonele vizitate de urși, dar și în cazul când pățești ceva și nu poți striga.
Folia de supraviețuire îți poate salva viața, de aceea este imperios necesar să o iei cu tine. E ușoară, e ieftină, e mică, deci nu există niciun motiv să-ți lipsească din rucsac. Te salvează de arșiță, de frig și chiar de ploaie.
Mâncare 
În funcție de durata drumeției: așa cum spuneam mai sus despre frontală, știm când începe o tură dar nu, neapărat, și când se termină, şi pe lângă sandwich, fructe, e bine să aveți în rucsac un mic kit de nutriție de urgență, adică o tabletă de glucoză și unul-două geluri energizante. 
Dacă mergi mai multe zile pe munte:  supă la plic, paste, conserve, orez, brânză etc.
Mai adaugă saci de gunoi sau pungi de plastic.
Apa: Este important este să beți apă suficientă pe munte.  O hidratare corectă vă poate feri de afecțiuni ca durerile de cap sau crampele musculare, așa că mai bine previi decât să tratezi.
Fii civilizat: NU lăsa gunoaie (pentru că nu vine nimeni să le culeagă), NU distruge (elemente de marcaj, panouri, plante, copaci, refugii).
Înainte de a pleca la drum ne documentăm: în legătură cu starea vremii, cu traseul pe care dorim să îl urmăm, cu marcajul traseului dar si cu timpul de parcurgere al acestuia. Ar fi recomandat să anunți pe cineva unde pleci și cât stai. În cazul în care pățesti ceva să  știe de tine.

Cărări însorite!


Comentarii

< ÎNAPOI LA PRIMA PAGINĂ

< DESPRE MINE

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


AM FOST ȘI AICI

Cheile Garlistei - Mutii Aninei

Poiana Marului - O noapte la cort